„Putyin egy beteg elme, ő a második Hitler” – mondta egy vita hevében Dunaszerdahelyen Matovič, aki fejébe véste azt a magyar szót is, hogy „áruló”

2023. május 16. - 09:11 | Régió

Igor Matovičra, az OĽaNO elnökére körülbelül 150-en voltak kíváncsiak az Üzleti és Tájékoztatási Központban megtartott kampányfórumon. Előre jelezték, hogy magyarul is kérdezhetik, de erre végül senki nem vállalkozott. Szlovákul viszont dicsérték és bírálták is egyaránt, minden kritikusra jutott legalább egy támogató felszólalás.

„Putyin egy beteg elme, ő a második Hitler” – mondta egy vita hevében Dunaszerdahelyen Matovič, aki fejébe véste azt a magyar szót is, hogy „áruló”
Igor Matovič (Fotók: Cséfalvay Á. András) - További felvételek a galériában!

A pártelnök, volt miniszterelnök, volt pénzügyminiszter már az előre jelzett este hét óra előtt megérkezett és odakint fotózkodott a jelenlévőkkel. Vele együtt érkezett Lukáš Kyselica korábbi belügyi államtitkár, OĽaNO-képviselő, valamint Veronika Gmiterko, aki Matovič jobbkeze volt a pénzügyminisztériumnál. Cseh Péter nem, pedig az OĽaNO képviselői is várták.

Matovič indításként meglepetten jegyezte meg, hogy odakint mindenki a keresztnevével mutatkozott be neki. „Itt ez a szokás?” – kérdezte. „Itt tegeződnek az emberek” – érkezett a válasz a közönség soraiból, amit a politikus szimpatikusnak tartott.

Beszédet nem tartott, azonnal a közönségre került a sor, melynek soraiban számos támogatója akadt. Az egyik hölgy kapcsán, aki megköszönte a „kitartását és a korrupció elleni harcát”, Matovič poénosan meg is jegyezte, hogy minden harmadik kérdésnél adják neki a mikrofont.

Elsőként (majd később többször is) viszont épp egy olyasvalaki faggatta, aki nem különösebben szimpatizált vele. Még mielőtt belekezdett volna, tisztázni szerette volna a kereteket: „ha valami evidens ökörség lesz, akkor reagálhatok azonnal?”

Matovič pozitívan válaszolt, és ehhez nagyjából tartotta is magát, noha elvetette a mikrofont a kérdezőktől, mialatt azok a szavába vágtak.

Érezhetően kíváncsi volt a kritikus véleményekre, amit rövid felvezetőjében a fűszerekhez hasonlított. „Főzzünk ezekből egy jó gulyást!” – tette hozzá.

A Smer és Putyin is kirabolt bennünket

Az elsőre kérdező úr viszont arról érdeklődött, hogyan állja meg a helyét Matovič kijelentése a választási ciklus elejéről, hogy a Smer kormányai után „üres maradt a spájz”, ha később „volt pénzetek az orrban turkálásra, covid-lottóra, nyugdíjasokra, gyerekekre”.

Matovič erre azt mondta, hogy a spájz valóban üres volt, de a világjárvány elején ezzel nem akartak pánikot kelteni. Aztán elmondta azt is, hogy az elmúlt három évben összesen 20 milliárd eurót költöttek a járvánnyal kapcsolatos intézkedésekre és segélyekre, valamint „Putyin háborújának” következményeire.

„Putyin közülünk mindenki pénztárcájából 1800 eurót vett ki, mivel úgy döntött, hogy elrabolja a szomszéd országot. Akik tapsolnak neki, egy tolvajnak tapsolnak” – jegyezte meg.

A kérdező úrból előjött a „békepárti”, amikor azt válaszolta minderre, hogy Ukrajnába még egy golyót sem küldene, majd duzzogott, amiért az eddigi kormány kiürítette a szlovák hadsereg katonai raktárait, miközben az amerikai F16-osokra csak várunk. Eljött annak is az ideje, hogy agyoncsapja saját szavait, mivel azt is kritizálta, hogy Jaroslav Naď minisztériuma amerikai harckocsikat készül vásárolni. „Mégis ki ellen megyünk harcolni?!” – tette fel a kínzó kérdést, miután az üres raktárak miatt pampogott.

A fórum egy későbbi pontján visszatértek ehhez a témához, a vita hevében pedig a kérdező úr már azt kiabálta be Matovičnak, hogy „adjatok akkor atombombát Ukrajnának, és biztos minden rendben lesz”. Azt nehezményezte, hogy morálisan egyetlen ország sem gyakorol nyomást Oroszországra, és nem hallja senkitől azt a szót, hogy béke. Matovič viszont azzal vágott vissza, hogy Ferenc pápa például már legalább egy tucatszor próbált hatni Putyinra, eredménytelenül.

„Putyin egy beteg elme, ő a második Hitler” – jegyezte meg végül.

Heves kritikusból egyébként nem sok akadt az említett úron kívül a közönség soraiban. Egy másik férfi akkor nevezte notórius hazudozónak Matovičot, amikor az tagadta, hogy bármikor járt volna a pozsonyi Kijev hotelnél egy bárban, ahol az úriember szerint belefutott – annak ellenére, hogy betegség miatt lemondta a részvételt egy politikai vitaműsorban. Ezenkívül azt vetette a szemére, hogy fasisztának nevezi Marian Kotlebát, mire Matovič úgy reagált, hogy nemcsak ő, de a bíróság is.

A magyar téma

Egy fiatalember a közönségből arról érdeklődött, ki kezeli Matovič Facebook-oldalát, mire ő azt mondta, ő maga. Szóba került, hogy néhány hónappal ezelőtt – némi segítséggel – a politikus magyarul válaszolgatott a kommentelőknek, amit megköszönt neki. Matovič is elsütött egy „köszönöm szépen“-t, majd megjegyezte, hogy az OĽaNO magyar képviselőinek beszélgetéseiből néhány szó azért ragadt rá is.

„A leginkább az maradt meg, hogy áruló, Bugár Bélával összefüggésben” – fogalmazott.

A magyar ügyek egyébként nem kerültek szóba az est folyamán, végig inkább Matovič és Heger kormányának intézkedései voltak a főbb témák.

Edo jó miniszterelnök, de nem jó ember

Kérdezték Eduard Hegerről, akivel egyre gyakrabban bírálják egymást az utóbbi időben. Egy másik téma kapcsán is már odaszúrt neki, mikor arról dicsekedett, hogy ő nem főnökösködik az OĽaNO-nál (ennek néhányszor ellentmondott, ahogy ugráltatta Kyselicát), és a pénzügyminisztérium tanácstermében sem ült be a vezetői székbe. „Edo Heger csak ott tudott ülni” – fűzte hozzá.

Matovič azt nehezményezte Heger kapcsán, hogy folyton hallgat: „Két vagy három évig is képmutatóan hallgatott, azt mondta, minden rendben. Én megbíztam Edoban, ő végül már úgy távozott a végén, hogy nem ment vele senki.”

A kérdésre, hogy jó miniszterelnöknek tartja-e őt, azt válaszolta, hogy „igyekezett”.

„Ami bánt, hogy felbéreltek egy izraeli ügynökséget, amelyik Čaputová és a PS kampányát is csinálta. Talán ő mondhatta, hogy támadjátok Matovičot. Mikor Edo olyanokat mond a tévében, hogy Matovič és Fico semmiben sem különbözik, akkor azt tudom válaszolni, hogy Edo jó miniszterelnök, de nem jó ember” – fejtette ki.

Véleménye szerint, ha Heger nem kritizálni ment volna a köztévébe, hanem azonnal beszél Samuel Vlčan botrányos ügyéről, ami a kormány végső visszahívását eredményezte, akkor a Demokraták támogatása felugrott volna 10%-ra. „Ehelyett ugyanazt tette, amit az elődei” – hangsúlyozta.

A közönség előtt egy rendkívül sötét jövőt vizionált arról, mi lesz, ha Robert Ficoék alkotmányos többséggel visszatérnek, ami szerinte a céljuk. „Čaputovának is azt mondtam, hogy ugye tudja, hogy nem lesz már köztársasági elnök?” – fogalmazott, majd kifejtette, hogy ha a Smer, a Hlas és a Republika alkotmányos többséget szerez a parlamentben, akkor arra fognak törekedni, hogy az egész választási rendszert átkapálják, és újra a parlament válassza az elnököt. Fico ugyanis abban az esetben államfő lehetne, és amnesztiát, kegyelmet osztogathatna kormányai bűnözőinek.

Matovič, a bátor és erős

Öntömjénezésnek is gyakorta lehettünk fültanúi, többször is megemlítette például az érdemei között, ahogy tárgyalt az egyik leggazdagabb szlovákkal, Patrik Tkáč-csal, az EPH energetikai vállalat egyik tulajdonosával a villanyár rögzítéséről, miközben különadókkal fenyegette. Szerinte ezt aztán a Heger-kormány, különösen pedig az SaS koalícióból való távozása után a gazdasági miniszteri poszttal megbízott Karel Hirman a saját érdemeként tálalta, miközben amit elértek, az Matovič szerint egyenlő a semmivel.

A jobbkeze, Veronika Gmiterko beszélt arról, hogyan spóroltak meg 105 millió eurót a pénzügyminisztériumnál csupán azzal, hogy felülbírálták a meglévő szerződéseiket, és a másik fél több hatályos kontraktus esetében is 20-30%-os kedvezményt kínált fel, miközben a legmagasabb engedmény meghaladta az 50%-ot is.

Beszélt arról is, hogy a pénzügyminisztérium információs rendszerét (amelynek beszerzése kapcsán Peter Pellegrini is kellemetlen helyzetbe került, hiszenehhez fűződik a pezsgős dobozban állítólag neki leszállított 150 ezres kenőpénz ügye abból az időből, amikor ő még pénzügyi államtitkár volt), amelyet egykor 15 millióért „közbeszereztettek”, és a másik fél kétmilliót kért az éves karbantartásáért, a pénzügyi tárca programozói 28 ezer euróból összehozták.

Emlékeztetett rá, hogy Fico és Pellegrini a bibliai „hét bő esztendőben” kormányzott, de egy centtel sem emelte a családi pótlékot és a családoknak járó juttatásokat, ők viszont felemelték 320%-kal 200 euróra úgy, hogy közben itt tombolt a covid és elkezdődött a háború, majd hozzátette, ez idő alatt az infláció csak mintegy 20%-ot tett ki.

Egy idősebb hölgy vastagon meg is dicsérte Matovičot, és elmondta, tiszteli őt azért, amit „az egyszerű emberekért tesz”.

„A mi generációnk még emlékszik (Alexander) Dubčekre, ő volt ilyen harcias – húzta alá. – Remélem, megnyeri a választást, különben nekünk rosszabb lesz.”

Egy másik idős hölgy arról számolt be, hogy míg a Fico-Pellegrini tandem kormányzott, addig a nyugdíja alig érte el a 300 eurót, utánuk viszont komoly fellendülés jött, a nyugdíja pedig most már 360 euró… "Ez az ember megérdemli a köszönetet" – fűzte hozzá.

A helyszínen megjelent, korábban többek között az ún. roxorforradalommal kapcsolatos felbujtás miatt elítélt Rudolf Vaský dezinformációs aktivista és youtuber kis híján meg is ünnepeltette Matovičot.

Azt skandáltatta volna a közönséggel, hogy „Matovič a legnagyobb!“, ám miután ennek már az ötlete is cikinek tűnt, az OĽaNO elnöke ezt maga akadályozta meg.

(SzT)