"Putyin elérte, hogy Oroszországot globális szinten páriává tegye" - így a G7 csoport, amely fokozatosan letiltja az orosz olajat

2022. május 9. - 08:07 | Külföld

A legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7-csoport vezetői vasárnapi videokonferenciájukon elkötelezték magukat amellett, hogy betiltják vagy fokozatosan leállítják az orosz olajimportot.

"Putyin elérte, hogy Oroszországot globális szinten páriává tegye" - így a G7 csoport, amely fokozatosan letiltja az orosz olajat
Vlagyimir Putyin (Fotó: AP/TASR)

Közös közleményükben a résztvevők leszögezték: közösen fognak dolgozni azon, hogy stabil és fenntartható globális energiaellátást biztosítsanak a fogyasztók számára megfizethető áron.

A G7-csoport tagjai arról is egyetértésre jutottak, hogy további szankciókat vetnek ki az orosz pénzügyi rendszerben fontos szerepet játszó orosz bankokra.

A videokonferencián, amelyen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vett, megemlékeztek a második világháborúban a náci Németország felett aratott győzelem évfordulójáról is, és kijelentették, hogy Oroszország mostani ukrajnai háborúja "szégyent hoz Oroszországra és az orosz nép történelmi áldozataira".

Az Egyesült Államok újabb büntetőintézkedéseket jelentett be az orosz Gazprom vezetőivel és más orosz vállalatokkal szemben Moszkva Ukrajna ellen indított háborúja miatt. Egyebek mellett könyvelő, tanácsadó és marketing cégek érintettek. Szankciókkal sújt továbbá Washington három orosz televíziót is: a Pervij Kanal, a Rosszija 1 és az NTV csatornákat.

Az amerikai kormányzat közölte: tovább korlátozzák az Oroszországba irányuló exportot, és ezzel Moszkvát fontos technológiák birtoklásától fosztják meg. "Putyin háborúja feltehetően az utóbbi tizenöt év gazdasági vívmányait semmissé teszi Oroszországban" - közölte a Fehér Ház, hozzátéve, hogy már két orosz páncélkocsi-gyártó üzem leállította tevékenységét a külföldről importált alkatrészek hiánya miatt, és csaknem ezer vállalat vonult ki az orosz piacról.

"(Vlagyimir) Putyinnak az eredeti katonai célját, Ukrajna leigázását nem sikerült elérnie, azt viszont elérte, hogy Oroszországot globális szinten páriává tegye" - fogalmazott a Fehér Ház.

(MTI)