Putyin élete végéig "császár" akar maradni

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus szerint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az a célja, hogy "élete végéig a császár maradjon".

Navalnij - aki indulni akart a márciusi orosz elnökválasztáson, de a központi választási bizottság december végén elutasította jelöltségének bejegyzését - szerdán az AFP francia hírügynökségnek adott interjút.

Ez a választás nem választás, és az én szerepem most az, hogy elmagyarázzam, hogy ennek az eljárásnak - amelyet ők választásnak neveznek - csak annyi a lényege, hogy újra Putyint nevezzék ki - fejtette ki a Kreml egyik leghangosabb bírálójának számító ellenzéki politikus. Be fogjuk bizonyítani és meg fogjuk győzni az embereket arról, hogy nem lehet ezt a választást, ezt a hatalmat elismerni - tette hozzá.

"Putyin élete végéig császár akar maradni. Az őt körülvevő milliárdosok és a világ leggazdagabb rétegéhez tartozó emberek is pontosan ezt akarják" - mondta Navalnij. 

"Most nincsenek valódi választások. (.) Amint lesznek, akkor mi fogunk nyerni. A hatalom ezt átlátja, és ezért lehetetlenítették el a jelöltségemet - szögezte le. Putyin fél tőlem, fél azoktól az emberektől, akiket én képviselek" - mondta.

Hozzátette: sikerült létrehoznia Oroszország legújabb kori történelmének legjelentősebb politikai tömegmozgalmát, amelynek munkáját több mint 200 ezer önkéntes segíti. 

Az eltiltott ellenzéki politikus január 28-ra országos tüntetést hirdetett meg, és arra kérte híveit, hogy bojkottálják a március 18-ra kiírt választást. Alekszej Navalnij tavaly márciusban és júniusban két alkalommal is jelentős tiltakozó megmozdulást szervezett több orosz városban. A demonstrációk miatt több ezer embert vettek őrizetbe a hatóságok.

(MTI)

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.