Putyin és Biden: Egy nukleáris háborúnak nincsenek győztesei

2021. június 16. - 20:19 | Külföld

Egy nukleáris háborúnak nincsenek győztesei - szögezte le Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden  amerikai elnök a szerdai genfi csúcstalálkozón a hadászati stabilitásról  kiadott közös közleményben.

Putyin és Biden: Egy nukleáris háborúnak nincsenek győztesei
-illusztráció- (Fotó: AP)

"Ma megerősítjük elkötelezettségünket azon elv mellett, hogy a nukleáris háborúnak nem lehetnek győztesei, és ilyen háborút soha nem szabad azt kirobbantani"

- hangsúlyozta a Kreml sajtószolgálata által ismertetett kommüniké.

A közlemény szerint két ország nukleáris fegyverzetellenőrzés iránti elkötelezettségének bizonyítéka a hadászati támadófegyverek korlátozásáról megkötött Új START-szerződés közelmúltbeli meghosszabbítása.

"E célok elérése érdekében Oroszország és az Egyesült Államok hamarosan átfogó kétoldalú párbeszédet indít a stratégiai stabilitásról, amely érdemi és erőteljes lesz"

-hangzott a dokumentum.

Putyint kielégítette Bidennek a durva kijelentéseire adott magyarázata

Az orosz elnököt kielégítette az a magyarázat, amelyet amerikai hivatali partnere telefonon adott az őt illető durva kijelentéseire. Joe Biden annak az április 13-i beszélgetésnek az alkalmával tett javaslatot a csúcstalálkozóra is.

Mint emlékezetes, Biden egy márciusi televíziós interjúja során igenlően válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy gyilkosnak tartja-e az orosz vezetőt.

A gyilkos kifejezéssel kapcsolatban Putyin a szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Egyesült Államok minden nap megöl valakit, és egy csapással százakat ölt meg Afganisztánban.

(MTI)