Putyin és Pellegrini találkozóján a gázellátás mellett 1968 is szóba került 

2019. június 6. - 20:36 | Belföld

Peter Pellegrini szlovák kormányfő „nagyon pragmatikusnak és konkrétnak”, üres diplomáciai formaságoktól mentesnek nevezte a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott csütörtöki tárgyalást, amelyre Szentpéterváron került sor, a Konstantin palotában.

Putyin és Pellegrini találkozóján a gázellátás mellett 1968 is szóba került 
Peter Pellegrini (TASR)

„Az elnök részletekbe menően ismerte az orosz-szlovák együttműködés minden egyes területének minden egyes projektjét. Nagyon konkrét részletekről tárgyaltunk” – mondta a kormányfő, aki a témák között Szlovákia csatlakozását említette a rövidesen valószínűleg működésbe lépő Nord Stream 2, illetve a most épülő Turkish Stream gázvezetékhez, vagy például a vadászgépek karbantartását. „És beszéltünk természetesen az orosz Állami Duma képviselőjének 1968-at érintő tevékenységéről is” – tette hozzá.

„Hivatalosan bejelenthetem és biztosíthatok mindenkit, hogy Dmitrij Medvegyev kormányfő és az elnök is bizton állította, hogy egy ellenzéki képviselő egyéni aktivitásáról van szó, amely semmilyen módon nem módosítja az orosz kormány és az orosz elnök 1968-as eseményekkel kapcsolatos hivatalos állásfoglalását” – szögezte le a kormányfő, hozzátéve: senkinek nem áll szándékában újra megnyitni ezeket a lezárt kérdéseket. Ugyanezt mondta csütörtökön Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is szlovák kollégájának, Miroslav Lajčáknak.

Az ügy hátterében az a médiában megjelent hír áll, mely szerint a kommunista frakció május 30-án elfogadott egy Csehszlovákia 1968-as megszállásával kapcsolatos nyilatkozatot. Ez utóbbi felszólítja az Állami Duma képviselőit, hogy támogassák azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében veterán státuszt adnának azoknak a volt szovjet katonáknak is, akiket 1968 augusztusában Csehszlovákiába küldtek a Varsói Szerződés közös akciója keretében. A szlovák kormányfő és a külügyi tárca az indítványt még a tárgyalás előtt elvetették.

Putyin elnök a tárgyalás során megerősítette a gázellátással kapcsolatos, korábban kötött egyezményeket. Pellegrinivel beszéltek arról is, milyen következményei lehetnek egy gázválságnak Szlovákiára nézve. „Putyin elnök biztosított minket: az Oroszországi Föderációnak nem érdeke, hogy bármilyen módon károsítsa a Szlovák Köztársaság érdekeit” – hangsúlyozta Pellegrini, hozzátéve: az orosz elnök és a kormányfő is garantálták, hogy eleget tesznek vállalt kötelezettségeiknek.

A szlovák miniszterelnök elmondása szerint Szlovákia már most készül a Nord Stream 2 gázvezeték üzembe helyezésére. Ezzel kapcsolatban egy 60 millió eurós beruházást említett, amelynek keretében egy új kompresszorállomást terveznek felépíteni.

A két ország képviselői beszéltek az orosz nyelvet oktató tanárok szlovákiai hiányáról is. Pellegrini ígéretet tett, hogy az illetékes minisztériumokkal megvitatják annak lehetőségét, hogyan támogathatnák több pénzzel az Oroszországból érkező tanárok szlovák iskolákban végzett szakmai gyakorlatát.

Pellegrini hivatalos oroszországi látogatása péntekig tart. Pénteken Putyin, Hszi Csin-ping kínai elnök és António Guterres ENSZ-főtitkár mellett a szlovák miniszterelnök is felszólal a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon, melynek fő témája a fenntartható fejlődés lesz.

TASR