Putyin hadserege majdnem megölte a görög miniszterelnököt, amikor az Ukrajnába látogatott

2024. március 6. - 19:58 | Külföld

Az orosz erők szerdán csapást mértek a dél-ukrajnai Odessza város kikötői infrastruktúrájára, aminek következtében az eddigi adatok szerint öt helyi lakos életét vesztette - közölte Dmitro Pletencsuk, az ukrán haditengerészet szóvivője. A támadás idején a városban tartózkodott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök is, akiknek a konvoja pár száz méterre haladt a robbanásoktól.

Putyin hadserege majdnem megölte a görög miniszterelnököt, amikor az Ukrajnába látogatott
Illusztrációs fotó: TASR/AP

Pletencsuk az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott kommentárjában hozzátette, hogy a vizsgálat még folyamatban van, és "rögzítik az Oroszországi Föderáció újabb háborús bűncselekményének minden körülményét".

Volodimir Zelenszkij a Szuszpilne televízió tudósítása szerint elmondta, hogy látta az orosz támadást, mivel abban a pillanatban Odesszában tartózkodott a görög miniszterelnökkel. "Ma láttuk ezt a támadást, Önök pedig láthatták, kivel van dolgunk, nem érdekli őket, hová mérnek csapást. Tudom, hogy voltak áldozatok, még nem ismerem a részleteket, de azt tudom, hogy halottak és sebesültek is vannak" - idézte a tévé az államfőt. Zelenszkij ismét hangoztatta, hogy Ukrajnának hatékonyabb légvédelmi rendszerre van szüksége.

Micotákisz a görög sajtónak azt mondta, hogy a támadás idején éppen Odessza kikötőjében voltak Zelenszkijjel, és a robbanások közel voltak hozzájuk. "Zelenszkij elnök és munkatársai megmutatták nekünk és elmagyarázták a kikötő fontosságát és azt, hogy mit tesznek az ukrán tengeri útvonal helyreállítása és megerősítése terén, és milyen károk érték a támadások során. Meghallottuk a szirénák hangját és a robbanásokat, amelyek nagyon közel voltak hozzánk" - fogalmazott a görög politikus, hozzátéve, ez számára maradandó tapasztalat volt.

Az oroszok négy napja is lecsaptak az ukrán kikötővárosra, ami tizenkét áldozatot követelt.

(para)