Putyin kiáll a putyinista orosz sajtómunkások mellett

2016. november 23. - 20:07 | Külföld

A demokráciáról alkotott elképzelés leépülésének megnyilvánulásaként értékelte Vlagyimir Putyin elnök szerdán az Európai Parlamentnek (EP) az orosz dezinformációs kampány és propaganda elleni fellépés szükségességéről hozott határozatát.

Putyin kiáll a putyinista orosz sajtómunkások mellett
Fotó: TASR/AP

"Ha ilyen határozatot fogadtak el, az arról tanúskodik, hogy a szó politikai értelmében a nyugati társadalom demokráciáról alkotott elképzelésének leépülésének vagyunk tanúi" - jelentette ki Moszkvában újságírók előtt az orosz vezető.

Putyin hangoztatta, hogy Oroszországot mindig megpróbálják kioktatni demokráciából, s hogy a "tanítómesterek" mindig azt hangoztatják, az ellenféllel való leggonoszabb bánásmód a betiltás, mert az nem egyeztethető össze a demokrácia elveivel, a legjobb módszer pedig a nyílt vita. Az elnök reményét fejezte ki, hogy a józan ész kerekedik felül, és hogy az unióban nem vezetnek be valós korlátozásokat orosz médiumokkal szemben.

Az EP a nap folyamán határozatot fogadott el, a harmadik országok - köztük Oroszország -, valamint a dzsihadista terrorszervezetek propagandája elleni harcról. A dokumentum szerint az orosz kormány agresszívan használja különböző eszközök és csatornák széles skáláját a demokratikus értékek megkérdőjelezésére, Európa megosztására, belső támogatás szerzésére, és olyan kép kialakítására, amely szerint az EU keleti szomszédságában hanyatló államok találhatók. Az állásfoglalás az orosz propaganda eszközei között megemlíti az orosz RT televíziót, a Szputnyik hírügynökséget, valamint a Russzkij Mir (magyarul: orosz világ) alapítványt és a Roszszotrudnyicsesztvo szövetségi ügynökséget is.

Regaálásában Vlagyimir Putyin gratulált a határozatban elítélt orosz újságíróknak, amiért "nagyon aktívan, eredményesen és tehetségesen" dolgoznak.

Az orosz elnök arra a kérdésre válaszolva, hogy a republikánus színekben indult Donald Trump elnökké választása nyomán számít-e az orosz-amerikai kapcsolatok javulására, kijelentette hogy Oroszország mindig is az Egyesült Államokkal való "normális viszony" mellett szállt síkra. Rámutatott, hogy Moszkva szerint a kereskedelem és a gazdasági együttműködés terén bevezetett korlátozások mindenkinek ártanak. Putyin megismételte álláspontját, amely szerint Oroszországnak nem célja az ellene életbe léptetett szankciók megszűntetése, mert azokat nem ő vezette be, így azokról az Egyesült Államoknak és Nyugat-Európának kell döntenie.

Az orosz elnök elismerően nyilatkozott az újságíróknak a francia jobboldali előválasztás első fordulójában győztes Francois Fillonról. Olyan politikusnak nevezte, aki - látszólagos zárkózottsága és nagyon európai modora ellenére - "a szó legjobb értelmében meg tudja védeni álláspontját". Az orosz elnök szerint Fillon ebben nagyon következetes, kemény tárgyalópartner és egyúttal kiváló szakember.

Putyin hitszegésnek nevezte, hogy az ukrán hatóságok a krími határon foglyul ejtettek két orosz katonát, és a lépést a félsziget áramellátásának és fűtésének Kijev általi téli lekapcsolásához hasonlította.

mti/para