Putyin megváltozott? Mintha könnyek szöktek volna a szemébe

2023. november 3. - 18:26 | Külföld

Minden normális embert felzaklat, ha a Gázai övezetből érkező felvételeken vérző gyerekeket lát - jelentette ki pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök az október 29-i mahacskalai repülőtéri zavargásokra reagálva.

Putyin megváltozott? Mintha könnyek szöktek volna a szemébe
Fotó: TASR/AP - archív

"Ennek ellenére meg kell őriznünk a hidegvérünket, és fel kell ismernünk a valódi gonoszt" - tette hozzá az orosz elnök. Oroszország korábban Ukrajnát és a nyugati országokat vádolta meg azzal, hogy viszályt szítottak Dagesztánban, amit Kijev és Washington is hamisnak nevezett és visszautasított.

"Ami a Mahacskalában történteket illeti, könnyű volt szikrát gyújtani, nagyon könnyű. A Gázában zajló borzalmak ismeretében könnyű ezt megtenni, mert amikor az ember szenvedő és véráztatta gyermekeket lát, ökölbe szorul a keze, és könnyek szöknek a szemébe." - mondta az orosz elnök. "Azt gondolom, ez minden normális ember reakciója. És ha mégsem, akkor az embernek nincs szíve vagy kőből van" - tette hozzá az orosz elnök.

Az Oroszországhoz tartozó muszlim többségű Dagesztánban október 29-én palesztinpárti tüntetők demonstráltak a Gázai övezet izraeli bombázása miatt a mahacskalai repülőtér közelében. A több száz fős feldühödött tömeg később behatolt a nemzetközi terminál területére a Tel-Avivból érkező járat utasai után kutatva. A dagesztáni hatóságoknak ugyan sikerült biztonságba helyezniük az utasokat, de a feldühödött tömeg üldözőbe vette az őket szállító buszt. A rendőrség több mint 80 embert vett őrizetbe, Vlagyimir Putyin orosz elnök rendkívüli ülést hívott össze a biztonsági vezetőkkel, hogy megvitassák, mit tegyenek a hasonló esetek megelőzése érdekében.

MTI