Putyin migránsok tömegével akarja destabilizálni Európát

2022. május 22. - 13:30 | Külföld

Szándékosan akar éhínséget előidézni a Közel-Keleten és Afrikában Vlagyimir Putyin orosz elnök Németország volt moszkvai nagykövete szerint, aki a Der Tagesspiegel című berlini lapnak vasárnap azt mondta, a Kreml migránsáradattal akarja destabilizálni Európát.

Putyin migránsok tömegével akarja destabilizálni Európát
Fotó: TASR/AP

"Putyin úgy gondolja, a gabonaimport összeomlásával éhezők milliói menekülnek el a térségből Európa felé, ahogyan szíriaiak milliói menekültek korábban a háború borzalmai elől" - fogalmazott Rüdiger von Fritsch.

A diplomata úgy vélte, az orosz erők ezért bombázzák az ukrajnai gabonaraktárakat, és akadályozzák meg, hogy Ukrajna - a világ egyik legnagyobb gabonaszállítója - gabonát exportáljon. Von Fritsch hozzátette: a Kreml reméli, hogy a migrációs nyomás a nyugati államokat a Moszkvával kapcsolatos álláspontjuk enyhítésére kényszeríti, e taktikát pedig - a kibertámadásokkal és dezinformációs kampányokkal együtt - "Putyin újabb hibridháborújának" nevezte.

A német kormány adatai szerint 20 millió tonna gabona rekedt Ukrajnában, a nagyrészt Odessza kikötőjében veszteglő rakományok zöme Észak-Afrikába és Ázsiába jutna. Mindeközben az ukrán hadvezetés kedden arról számolt be, hogy az orosz erők ismét tüzérségi támadás alá vették a luhanszki Szeverodonyecket és a Liszicsanszk környékét. Az orosz csapatok egyúttal több, sikertelen műveletet indítottak a támadás alatt álló városok térségében fekvő települések ellen is - tájékoztattak.

MTI