Putyin nem vesz részt Prigozsin temetésén

2023. augusztus 29. - 12:59 | Külföld

Vlagyimir Putyin nem tervezi, hogy részt vesz Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magán zsoldoscsoport vezetőjének temetésén - közölte kedden Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.

Putyin nem vesz részt Prigozsin temetésén
Fotó: TASR/AP

Peszkov újságíróknak azt mondta, a Kremlnek nincs tudomása Prigozsin tervezett temetéséről, az a család magánügye.

Prigozsin az orosz hatóságok közlése szerint múlt szerdán vesztette életét, amikor a Tveri területen lezuhant egy Embraer Legacy 600-as típusú magángéppel. A Roszaviacija orosz légügyi hatóság szerint tízen voltak a fedélzetén, köztük a Wagner alapítója és a csoport parancsnoka, Dmitrij Utkin.

Ian Petchenik, a Flightradar24 képviselője szerint a gép zavartalanul haladt, majd 17:19-kor hirtelen veszíteni kezdett magasságából – 30 másodperc alatt 2400 métert zuhant. Petchik szerint bármi is történt, az nagyon gyorsan történt. A hirtelen süllyedés előtt viszont semmi sem utalt arra, hogy a gépnek problémái lehetnek.

A Guardian szerint a Wagner-csoporthoz köthető Telegram-csatornákon arra célozgattak, hogy egy orosz légvédelmi rakéta lőhette le a gépet. A brit lap szerint egy videón a feltételezések szerint az látható, ahogy egy magángép maga után fekete füstöt húzva a földbe csapódik. A Kreml visszautasította azokat a feltételezéseket, amelyek szerint Putyin elnök rendelte volna el a zsoldosvezér meggyilkolását.

Jevgenyij Prigozsin két hónappal azután halt meg, hogy júniusban kudarcba fulladt lázadást indított az orosz katonai felsővezetés ellen. A Wagner zsoldosai átvették az irányítást Rosztov városa felett, majd Moszkva felé nyomultak előre, anélkül, hogy ellenállásra találtak volna, de 200 kilométerre a fővárostól végül visszafordultak.


MTI/para