Putyin szerint bátor és érett döntés volt Trump részéről a csúcstalálkozó Kim Dzsong Unnal

Donald Trump amerikai elnök "bátor és érett" döntést hozott azzal, hogy belegyezett a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel Szingapúrban június 12-én tartandó csúcstalálkozóba - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a kínai állami műsorszolgáltatónak (China Media Group) adott interjújában, amelyből részleteket hírügynökségek szerdára virradóra tettek közzé.

Putyin a kínai látogatása előtt készült interjúban elismerte, hogy számára a meglepetés erejével hatottak az észak-koreai vezetésnek a feszültségek enyhítése érdekében tett intézkedései, és kifejezte abbéli reményét, hogy a tervezett csúcstalálkozó eredményes lesz.

"Végül is abban bízom, hogy ez a kétségkívül nagyon bátor és érett döntés, amelyet Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke hozott, nevezetesen hogy közvetlen kapcsolatba lép Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, vagyis ez a találkozó megvalósul, és mindannyian pozitív eredményeket várunk tőle" - mondta Putyin.

Az orosz elnök külön figyelmet fordított a phenjani vezetés intézkedéseire: "Azt látjuk, hogy az észak-koreai vezetés őszintén szólva számomra váratlanul, mondhatnám példa nélkül álló lépésekre szánta el magát a feszültségek enyhítésére".

"Először is bejelentették, hogy véget vetnek a rakétateszteknek és a kísérleti nukleáris robbantásoknak. Ezenfelül felszámolták az atomfegyverek tesztelésre szolgáló egyik legnagyobb kísérleti telepüket is" - emlékeztetett Putyin. Az orosz elnök szerint "ezek kétség kívül az atomfegyver-mentesítés irányába tett gyakorlati lépések". "S ez a mi közös célunk" - fűzte hozzá.

Szerinte Észak-Koreának biztonsági garanciákra van szüksége. "Megértem az észak-koreai vezetést, amikor arról beszél, hogy a teljes atomfegyver-mentesítéshez biztonsága érdekében abszolút garanciákra van szüksége" - hangsúlyozta az orosz államfő. "Hogyan is lehetne másként? Másként el sem lehet képzelni, különösen azokat a tragikus eseményeket követően, amelyek Líbiában és Irakban történtek, és amelyek az észak-koreaiak szeme előtt lebeg. Ezért magától értetődő, hogy garanciákat fognak követelni" - emelte ki Putyin. Egyelőre nehéz lenne megmondani, hogy milyen biztosítékokat, és hogy ezek milyen határidővel lennének megvalósíthatók - tette hozzá.

"Amit lehetséges és szükséges is elmondani, az az, hogy folytatni kell a feszültségcsökkentést és az atomfegyver-mentesítést" - jelentette ki Putyin.

Az orosz elnök egyben rávilágított Moszkva és Peking álláspontjainak hasonlóságára az észak-koreai válság rendezésében. 

"Ami a Koreai-félszigetet illeti, álláspontunk, amint a diplomaták mondani szokták, nagyon közeliek egymáshoz, vagy teljességgel megegyeznek. Inkább ez utóbbi" - fogalmazott Putyin. "Mi kezdeményeztük a Koreai-félsziget helyzetének rendezését szolgáló úgynevezett (orosz-kínai) útitervet. A Kínai Népköztársaság az utóbbi időben sokat tett azért, hogy a helyzet valamelyest lehiggadjon. Nagyon örvendünk ennek, és minden eszközzel támogatni is fogjuk" - tette hozzá az orosz elnök.


MTI/para