Putyin szerint egyre rosszabb az orosz-amerikai viszony

2019. június 13. - 10:07 | Külföld

Oroszország és az Egyesült Államok viszonya egyre rosszabb, de Moszkva arra számít, hogy a G20 csoport oszakai csúcstalálkozóján, mások mellett az amerikaiak közreműködésével, sikerül majd megoldást találni a világgazdaság problémáira – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Mir tévécsatornán sugárzott interjújában.

Putyin szerint egyre rosszabb az orosz-amerikai viszony
Fotó: AP

Putyin, felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország és Kína együttműködése példátlanul magas szintre jutott.

„Jelentősen hozzájárulunk (Moszkva és Peking) az általános békéhez és biztonsághoz. És nemcsak abban a régióban, amelyben országaink találhatók, hanem az egész világon, az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjaiként koordinálva tevékenységünket. Sajnos semmi ilyet nem tudunk elmondani az Egyesült Államokhoz fűződő viszonyunkról”

- mondta.

„Ez hanyatlik és egyre rosszabbá válik. Az elmúlt évek során a hivatalban lévő adminisztráció szerintem már többtucatnyi döntést hozott szankciókkal kapcsolatban”

- tette hozzá.

Putyin hangot adott bizakodásának, hogy „a józan ész végül felülkerekedik”, és a G20 csoport oszakai csúcstalálkozóján amerikai közreműködéssel sikerül majd megteremteni a gazdasági együttműködéshez szükséges stabilitás feltételeit. Hangsúlyozta, hogy a nemzetközi gazdasági együttműködés több évtizedes szerkezetének lerombolását célzó lépések súlyos károkat okoznak „a gazdasági tevékenység minden részvevőjének”, ezért Oroszország Kínával rokonszenvezik.

Ugyanakkor értelmetlennek nevezte, hogy Moszkva beavatkozzon Peking és Washington, „a világ két legnagyobb gazdasága” közötti vitákba, rámutatva, hogy azokat az érintett feleknek maguknak kell megoldaniuk.

MTI

Címkék: Vladimír Putyin