Putyin valószínűleg nem, Zelenszkij pedig online vesz részt a G20-csúcson

2022. november 8. - 15:38 | Külföld

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részt vesz a G20-ak vezetőinek jövőheti csúcstalálkozóján, amelyet az indonéziai Balin tartanak, de valószínűleg online formában, míg Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan nem vesz részt a jövőhét elején esedékes csúcstalálkozóján - közölte az indonéz elnöki hivatal egyik alkalmazottja kedden.

Putyin valószínűleg nem, Zelenszkij pedig online vesz részt a G20-csúcson
Fotók: TASR/AP

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolt arról, hogy Zelenszkij a parlament elé terjesztette a hadiállapot és a mozgósítás meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatokat. Jaroszlav Zseleznyak képviselő közölte, hogy a parlament a legközelebbi ülésén várhatóan jóváhagyja az indítványokat. A Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy a hosszabbítás minden bizonnyal 90 napra, azaz 2023. február 19-ig szól az előterjesztésekben.

A hadiállapot jelenleg november 21-ig van érvényben - emlékeztetett a hírportál. Első alkalommal február 24-én, Oroszország inváziója kezdetének a napján vezették be. Azóta a parlament kétszer hosszabbította meg 30 nappal, és ugyancsak kétszer 90 nappal, ahogy a mozgósítást is- tette hozzá az Ukrajinszka Pravda.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója a Facebookon arról adott hírt, hogy az ukrán erők felrobbantottak egy orosz üzemanyagraktárt a kelet-ukrajnai régióban lévő Gyibrova faluban.

Az ukrán vezérkar keddi jelentése szerint az orosz csapatok ukrajnai embervesztesége maghaladta a 77 ezret. Az elmúlt napban mintegy 710 orosz katona halt meg.

Jóllehet "nagy a valószínűsége", hogy Putyin nem vesz részt a világ legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő gazdaságait tömörítő G20-csoport idei csúcstalálkozóján, "ez még nem jelenti azt, hogy Oroszország nem képviselteti magát" - közölte Siti Ruhaini Dzuhayatin.

Joko Widodo indonéz elnök meghívta Putyint a november 15-én és 16-án esedékes találkozóra, melyet Putyin, Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó júniusi közlése szerint el is fogadott. A részvétel pontosítására a Kreml részéről azonban egyelőre nem került sor.

Az indonéz elnök keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy eddig 17 állam vezetőjéről tudják biztosan, hogy részt vesz majd a Balin tartandó találkozón. Widodo szerint ez igen jó arány, hiszen - mint azt újságíróknak elmondta - a húszból általában 17-18 állam vezetője szokott személyesen megjelenni, "ám mivel nem szokványos időket élünk, nagyszerű lenne", ha ezúttal is ennyi vezető venne részt a találkozón.

Több ország, köztük elsősorban a találkozóra meghívott Ukrajna vezetése is nemtetszését fejezte ki az orosz elnök részvételét illetően. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt héten leszögezte, hogy abban esetben, ha Putyin jelen lesz a találkozón, Ukrajna lemond a részvételről. Korábban nem csak Zelenszkij, de több nyugati ország is Oroszország kizárását követelte a G20-csoportból.


(MTI)