Putyinék új sajtótörvényére válaszul számos nemzetközi sajtóorgánum és hírügynökség függesztette fel oroszországi tevékenységét

2022. március 6. - 06:26 | Külföld

Beszünteti oroszországi tevékenységét az Egyesült Államok által finanszírozott Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) - közölte szombat este Jamie Fly, a RFE/RL elnöke.

Putyinék új sajtótörvényére válaszul számos nemzetközi sajtóorgánum és hírügynökség függesztette fel oroszországi tevékenységét

Fly egyebek között a rádió ellen indított csődeljárással, az orosz rendőrség újságírókkal szembeni fellépésével és a pénteken elfogadott, rémhírterjesztést és a szankciófelhívást büntető orosz törvénnyel indokolta a döntést. Mint fogalmazott, a rádióra rá lett kényszerítve a döntés "a Putyin-rezsim igazság elleni támadása" nyomán. Hozzátette, hogy külföldről folytatják Oroszország "katasztrofális" ukrajnai inváziójának tudósítását.

A Szabad Európa Rádió helyi irodája 1991 óta működik Oroszországban. "A Kreml, amely kétségbeesetten próbálja gátolni az orosz állampolgárokat abban, hogy megtudják az igazságot az Ukrajnában indított illegális háborúról, újságíróink évek óta tartó fenyegetését, megfélemlítését és zaklatását követően most becsületes újságírókat bélyegez árulókként" - jelentette ki Fly.

Az új sajtótörvényre válaszul számos nemzetközi sajtóorgánum és hírügynökség, köztük az amerikai CNN, a brit BBC, a kanadai CBC, az olasz RAI, a német ARD és ZDF, valamint a Bloomberg függesztette fel részben, vagy egészben oroszországi tevékenységét.

mti/para