R7: Aranyeres munkás okozta a sárosfai ribilliót?

2019. január 19. - 12:59 | Régió

Ahogy telik az idő, egyre több részlet derül ki az R7-es gyorsforgalmi Sárosfa mellett épített szakaszánál történt vegyvédelmi akció körülményeiről.

R7: Aranyeres munkás okozta a sárosfai ribilliót?
Fotó: Paraméter

A szombati nap folyamán Sárosfa község már közzétette a Facebook-oldalán, milyen rejtélyes bejelentés előzte meg a rendőrség és a mentőszolgálatok nagyszabású mozgósítását.

Szintén szombaton írta meg a Nový Čas írta meg, hogy mi vezethetett egyáltalán ahhoz, hogy az R7-es építkezésének építésvezetője leadta a bejelentést a 112-n.

A veszélyes anyag szivárgásától és a munkások megmérgezésétől eljutottunk odáig, hogy a jelek szerint az egyik munkás aranyere váltotta ki, hogy riadókészültségbe állt a fél Csallóköz.

"Az egész két munkás kitalációján alapult. Ez egyiknek egy nappal korábban véres volt a széklete, de az aranyere miatt. Ott viszont azt mondták, hogy megfertőződtek valamilyen anyaggal. Ehhez hozzájött az üveges tekintetük, de azt meg a 12 órás műszak okozta. Nem tudjuk, mire ment ez ki" - írja a lap az építkezésen dolgozó munkásokra hivatkozva.

Úgy tűnik, a többi munkásnak emiatt kellett még órákat ott töltenie az építkezésen, ahol szlovákok mellett spanyolok és lengyelek is dolgoznak. "Két szlovák lehet a bűnös, de 40-en vagyunk, akiket ott tartottak még négytől este tízig". Fáztunk és le akartak zuhanyozni, hogy fertőtlenítsenek, de azt nem hagytuk" - mondta egy másik.

A Nový Čas arról is írt, hogy a két munkás állítólag az internetről tudta meg, hogy ha valamilyen veszélyes anyag okoz egészségügyi problémát számukra a munkahelyen, azért kártérítést kérhetnek, és ezután a nehézségeiket is ehhez a passzushoz igazították.A tűzoltók azt követően, hogy megtörtént a bejelentés a megmérgezett, végbelükből és orrukból vérző munkásokról, azonnal cselekedtek, és kivonultak.

"Ilyen súlyos gyanú esetén semmit nem mérlegelhetünk" - szögezte le Vojtech Valkovič, a Nagyszombati Kerületi Tűzoltóság vezetője.

"Repkedtek itt a mentők, tűzoltók, rendőrök, helikopter. Egyáltalán nem volt mindegy" - mondta az egyik helyi lakos, Czikhárt Béla, aki az építkezés közelében él.

Földváry Terézia, Sárosfa polgármestere pedig a lapnak azt mondta, hogy folyamatosan csengett a telefonja, ő pedig arra várt, hogy az illetékesek döntsenek arról, szükség van-e evakuálásra. "Szerencsére végül semmi nem igazolódott be" - emlékeztetett.

A három fiatal, aki Sárosfáról került kórházba a bevetéssel egyidejűleg, megbetegedése a dunaszerdahelyi kórház üzemeltetője szerint nem függ össze a sárosfai eseményekkel. A fiatalok egyike mesélt nekünk a történtekről.

A rendőrség rémhírterjesztés ügyében indított eljárást, az elkövetők, amennyiben beigazolódik a bűnösségük, 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthatnak.

(Nový Čas)