Rábólintott a kormány: oltási igazolványt vagy negatív tesztet kérhet a munkaadó

2021. november 10. - 15:36 | Belföld

A jövőben az alkalmazottaktól a munkahelyükre való belépés előtt oltási igazolást, negatív koronavírus-tesztet, vagy a COVID-19 betegség leküzdését igazoló orvosi igazolást kérhetnek.

Rábólintott a kormány: oltási igazolványt vagy negatív tesztet kérhet a munkaadó
Fotó: TASR - illusztráció

Egy friss javaslat értelmében ugyanez lenne érvényes a szolgáltató egységekre is. Azt az illetőt, aki nem lenne hajlandó azonosítani magát, nem engednék be a vendéglátóhelyekre vagy a tömegrendezvényekre. Az erről szóló törvénymódosítást a szerdai ülésén hagyta jóvá a kormány, amely egyszersmind indítványozta, hogy a parlament gyorsított eljárás keretében foglalkozzon a javaslattal.

A teszteket biztosíthatja a munkáltató, de nem kötelezhető erre. Ha egy alkalmazott elutasítaná az ingyenes munkahelyi tesztelést, akkor azt a munkavégzés alkalmazott általi akadályoztatásának kellene minősíteni, így nem lenne jogosult bérkompenzációra. "Nem zárható ki ugyanakkor, hogy az érintett felek másképpen egyeznek meg, a megállapodás eredménye lehet bérkompenzáció vagy szabadságolás is" - áll a kormány által elfogadott javaslatban.

Ha egy rendőr, vámőr vagy katona utasítaná el a szűrővizsgálatot, automatikusan fizetés nélküli szabadságra küldenék őt.

Válsághelyzet idején az állami egészségügyi felügyeletet végző személy a járványra hivatkozva bezárathatna szolgáltató egységeket, és ehhez segítséget kérhetne a rendőrségtől is. Az érvényes óvintézkedések megszegése miatt azonnali bezárás lenne elrendelhető, de legfeljebb 30 napra. Az oltási igazolást, a negatív tesztet vagy a betegség leküzdését igazoló okmányt a rendőr is elkérhetné az állampolgároktól.

A javaslat értelmében akár 1000 eurós pénzbüntetés is kiszabható lenne arra, aki megsérti az egészségügyi szakembereket, COVID-igazolványt hamisít vagy veszélyezteti az egészségügyi ellátást.

Az új szabályok értelmében december 1-jével megszűnne a járvánnyal összefüggő munkaképtelenség miatt fizetett, előnyösebb segély.


(TASR)