Rács mögé került a Takáč-banda mind a 13 gyanúsítottja!

2019. október 31. - 10:52 | Belföld

A besztercebányai Specializált Büntetőbíróság az előkészítő eljárás során szerdán előzetes letartóztatásba helyezte a Takáč-banda mind a 13 gyanúsítottját – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Katarína Kudjáková, a bíróság szóvivője.

Rács mögé került a Takáč-banda mind a 13 gyanúsítottja!
Fotók: Rendőrség - további képekért kattints!

A döntéshoztal közel 10 órán át tartott, egyelőre nem jogerős, mert az ügyész és a gyanúsítottak is panaszt tettek, amelyről a Legfelsőbb Bíróság dönt majd.

A Takáč-banda egykori tagjait erőszakos bűncselekményekkel, továbbá bűnözői csoport alapításával, kiépítésével és támogatásávával gyanúsítják. Emellett nyomásgyakorlás, zsarolás, illegális fegyverkezés, fegyverkereskedelem, közveszélyokozás, rongálás, valamint testi sértés is írható számlájukra.

A gyanúsítottak közt van egy pozsonyi ügyvéd is, aki a rendőrség szerint támogatta a bűnbandát, őt zsarolással és hamis tanúzás elősegítésével gyanúsítják.

A Takáč-banda egykori tagjait hétfőn vették őrizetbe a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) rendőrei az ország nyugati részén végre hajtott, Apacs fedőnevű rendőrségi akció keretén belül.

A Takáč-banda elsősorban a főváros ružinovi és ligetfalui városrészében, de a belvárosban is tevékenykedett a 90-es években. Mint afféle bűnszervezet, védelmi pénzek beszedésével, vendéglők és játéktermek működtetésével foglalkoztak. Később Pozsonyból Nagyszombatra és Nyitrára is kiterjesztették a tevékenységüket.

A banda Ján Takáčról kapta a nevét, akit 2003-ban gyilkoltak meg, nem sokkal később kivégezték a bűnszervezet két másik vezető emberét, Róbert Pált és Jozef Surovčíkot is, ezt követően vette át az irányítását Ľubomír Kudlička.

A Takáč-bandát a négy legerősebb pozsonyi bűnszervezet között tartják számon, a másik három a Sýkora-klán, a Piťo-banda és a Sloboda-banda.


(TASR/para)