Rács mögé küldenék Culka Jánost, a bősi mentőszolgálat vezetőjét hűtlen kezelés és pénzmosás gyanúja miatt

2023. november 29. - 11:35 | Belföld

Hétrendbeli hűtlen kezelés különösen súlyos bűntette és kétrendbeli pénzmosás gyanúja miatt a nyomozó javasolja Culka János, a bősi Komplex Központi Mentőszolgálat igazgatójának vizsgálati fogságba helyezését.

Rács mögé küldenék Culka Jánost, a bősi mentőszolgálat vezetőjét hűtlen kezelés és pénzmosás gyanúja miatt
Culka János (Fotó: TASR - archív)

Állami tulajdonú vállalatok vagyonával való hűtlen kezelés miatt tartott razziát kedden a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA), az Aktuality.sk tájékoztatása szerint a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalatnál (SVP) és a Vízgazdálkodási Építővállalatnál (VV) tartottak rendőrségi akciót – írtuk korábban.

A rendőrség közölte, idegen vagyon kezelésében elkövetett kötelességszegés különösen súlyos bűntette, közbeszerzésen és nyilvános árverésen elkövetett machináció, valamint pénzmosás különösen súlyos bűntette miatt indítottak eljárást. Kilenc természetes személyt és egy céget gyanúsítottak meg, közülük négyet kedden letartóztattak.

A gyanúsítottak közt van Stanislav Gáborík, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) korábbi vezetője, a Szlovák Állami Természetvédelmi Hivatal (ŠOP) korábbi vezérigazgatója, Milan Boroš – aki később a Murányi-fennsík Nemzeti Park igazgatója volt –, valamint Martin Lakanda ugyancsak az állami természetvédők korábbi igazgatója, továbbá Daniel Kvocera és Vladimír Kollár a Vízgazdálkodási Építővállalat (VV) egykori igazgatói és Culka János, a bősi Komplex Központi Mentőszolgálat vezetője.

A Startitup azt írja, őrizetbe vették továbbá Marián Zvěřina önkéntes mentőst, aki egyben természetőr is, lőtere van, Trencsénben pedig egy atombunkerrel is rendelkezik. Culka és Zvěřina az éjszakát rendőrségi cellában töltötték, a NAKA nyomozója indítványozta a vizsgálati fogságba helyezésüket.

Culka János ellen hétrendbeli hűtlen kezelés különösen súlyos bűntette és kétrendbeli pénzmosás gyanúja miatt indítottak eljárást. Zvěřinát kétrendbeli pénzmosás különösen súlyos bűntettével gyanúsítják.

A gyanúsítottak közt van továbbá két nagymegyeri férfi is, köztük egy bizonyos K. Tibor.

A lap szerint Milan Boroš volt az, aki 2017-ben aláírta az első szerződést a bősi Komplex Központi Mentőszolgálattal. A vezetése alatt álló természetvédelmi hivatal 850 ezer eurót fizetett az egyesületnek azért, ami az ő munkakörükben is szerepelt - a természet védelméért. A szerződést közbeszerzés nélkül írták alá, amivel a Közbeszerzési Hivatal szerint törvényt sértettek.

Lakanda vezetése alatt a természetvédők a másik szerződést is aláírták a Komplex Központi Mentőszolgálattal 2019-ben, ugyancsak 850 ezer euró értékben. Ezúttal az állami természetvédők az erdőtüzek megelőzéséért és leküzdéséért fizettek az egyesületnek. A ŠOP viszont csak a tulajdonában lévő földterületen köteles ilyen tevékenységet folytatni, ez pedig mindössze 650 hektár. A szerződést a szakmai közösség, valamint a nemzeti parkok igazgatói is bírálták.

A Komplex Központi Mentőszolgálat szolgáltatásait a vízgazdászok is igénybe vették. Egymás után két évre vonatkozóan – 2017-ben és 2018-ban – kötöttek szerződést az egyesülettel, egyenként 900 ezer euró értékben.


(parameter)