A rács mögé rakott kőgazdag Haščák cseh ügyvéddel erősített, indokolatlannak tartják a fogságot

2020. december 18. - 11:55 | Belföld

Jaroslav Haščák úgy véli, hogy a vele szembeni büntetőeljárás egy céltudatos kísérlet a szokásos üzleti kapcsolatok kriminalizálására. Ez áll abban a nyilatkozatban, amit Martin Škubla ügyvéd és Haščák új cseh képviselője, Lukáš Trojan tett az üzletember letartóztatásával kapcsolatban. Ügyében a jövő héten dönthet a bíróság.

A rács mögé rakott kőgazdag Haščák cseh ügyvéddel erősített, indokolatlannak tartják a fogságot
Fotó: TASR

Trojan szerint védencének a "fogságba vétele a tisztességes eljárás elveinek soha nem látott mértékű megsértése. Az úgynevezett kollúziós őrizetbe vétel feltételezi a tanúk esetleges befolyását. Ezért haladéktalanul ki kell kérdezni az ilyen személyeket. Ha a bűnügyi szervek továbbra is tétlenek maradnak, akkor egyértelmű, hogy Haščák úr őrizetbe vétele megalapozatlan és sértik az alapvető jogait".

Haščák ügyvédei azt mondják, hogy ügyfelüket céltudatosan hívták be kihallgatásra egy a másik bűnügy kapcsán, a Penta cégbirodalom főhadiszállásán végrehajtott házkutatás jogellenes és aránytalan volt, és a védencük mindig hajlandó együttműködni a rendőrséggel.

"Jaroslav Haščák őrizetbe vétele óta eltelt 18 napban egyetlen tanút sem hallgattak meg"...ezért őt "már több mint két hete tartják indokolatlanul fogságban "- állítják az üzletember jogi képviselői.

Az ország második leggazdagabb embere panaszt nyújtott be az őrizetbe vételről szóló döntés ellen, amelyről valószínűleg a jövő héten dönt a Legfelsőbb Bíróság. Az ügyet a 4T szenátus elé terjesztették, amelynek tagjai Pavol Farkaš, Alena Šišková és Martina Zeleňaková.

Jaroslav Haščákot korrupcióval és pénzmosással gyanúsította meg a rendőrség, az üzletembert december elsején vették őrizetbe a Pentánál tartott razzia során. Egy nappal később lemondott a befektetési csoportnál betöltött ügyvezetői funkcióiról. Tagadja, hogy bűncselekményt követett el, és kijelentette, hogy védekezni fog a vádak ellen.

(denníkn/para)