Rácsok mögött tartaná a Fico-kormányok adóhatósági főnökét és társait az ügyész

2021. január 31. - 08:21 | Belföld

A Mýtnik fedőnevű rendőrségi akció során őrizetbe vett František Imrecze és három másik személy ellen vizsgálati fogságot kérvényezett az ügyész.

Rácsok mögött tartaná a Fico-kormányok adóhatósági főnökét és társait az ügyész
František Imrecze (Fotó: TASR)

A Pénzügyi Hatóság korábbi vezetője, továbbá Milan Grega, a pénzügyőrség IT-szekciójának korábbi igazgatója és két további gyanúsított vizsgálati fogságba helyezését kérelmezték, a többiek szabadlábon védekezhetnek - árulta el Jana Tökölyová, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Imreczét idegen vagyon hűtlen kezelésével gyanúsítják, az ügy gyanúsítottjai között van két befolyásos vállalkozó is. Egyikük Jozef Brhel, akit a Smer egyik mecénásának tartanak, a másik pedig Michal Suchoba.

A Smerhez közel álló Jozef Brhelről azt kell tudni, hogy egykor a HZDS parlamenti képviselője volt, a 2000-es évek elején azonban kilépett. A 90-es években Mečiar kormányzása idején a gazdasági minisztérium államtitkáraként is tevékenykedett. A Gorilla-iratokban Jaroslav Haščák Penta-vezér említi Brhelt, mint a Smer egyik "részvényesét". Brhel cégei elsősorban az IT és az energetika területén tevékenykednek. Az első Fico-kormány idején egy rakás céget alapított, amelyek meglehetősen sikeresek lettek az állami megrendelések területén, összesen 85 milliónyi megrendelést gyűjtöttek be, 2012-től 2015-ig pedig további 185 milliót.

Suchoba Marian Kočner ismerőse, és létezik egy hangfelvétel, ahol ők ketten arról egyeztetnek, hogy a pénzügyőrség némi pénzért békén hagyja a maffialistás vállalkozót. Jelenleg mindketten külföldön tartózkodnak, ám sem a rendőrség, sem az ügyészség nem foglalkozott egyelőre azzal, hogy elfogatóparancsot adjanak ki ellenük.

A Mýtnik nevű akció során összesen hét személyt vettek őrizetbe, akiket korrupción kívül közbeszerzési üzelmekkel is gyanúsítanak. Pénteken este érkeztek meg az őrizetbe vett személyek ügyvédei, és a Markíza informácii szerint hajnali kettőig tanácskoztak ügyfeleikkel.

Az Imrecze elleni vád a Pénzügyi Hatóság információs rendszerének tízmilliós beszerzését érinti. Az IT-rendszert főleg attól az Allexis nevezetű cégtől szerezték be, amelyiknek az élén Imrecze barátja, Michal Suchoba állt. Az ezzel kapcsolatos szerződések titkosak voltak, amivel állítólag azt is próbálták elkendőzni, hogy már a kenőpénzeket is tartalmazta. Imrecze visszautasítja a vádakat.

Brhelt lényegében szervezőként tartják számon a nyomozásban, ő viszont ugyancsak elutasítja, hogy törvénytelenül cselekedett volna. brhel egyébként médiainformációk szerint az Egyesült Arab Emírségekben tartózkodik, melynek nincs kiadatási egyezménye Szlovákiával.

A rendőrség őrizetbe vette Brhel testvérét, Petert, akinek lánya a kommandósok akciója ellen emelt panaszt. Állítása szerint aránytalan volt, és közben ő maga is megsérült.

(Markíza)