A radiátorok hidegek, a gyerekek betegek, panaszkodnak a szülők

2022. október 5. - 07:51 | Belföld

Bizonyos iskolákban az igazgatók már felszólították a szülőket, hogy öltöztessék melegebben a gyerekeket.

A radiátorok hidegek, a gyerekek betegek, panaszkodnak a szülők
Fotó: Pixabay - illusztráció

Az oktatásügyi minisztérium összesen 30 millió eurót különített el az iskolákban felhasznált energiára. Ennek ellenére már akadnak intézmények, ahol jelentősebben spórolnak a fűtéssel, és arra kérik a szülőket, hogy adjanak a gyerekekre melegebb ruhát – írja a Hospodárske noviny.

Tatranská Lomnicán a fűtési szezon kilenc hónapon át tart, a napokban mindössze 5 Celsius-fok körüli az átlaghőmérséklet. Az ottani alapiskola tavaly 30 ezer eurót fizetett az energiáért egész évre, de már most tudni, hogy a következő éves számla 145 ezer euróval lesz magasabb.

Lucia Baloghová igazgatónő további forrásokat kért az oktatási minisztériumtól, de még nem kapott választ. „Van egy hőszigetelés nélküli épületünk. Nem engedhetjük meg, hogy ne fűtsünk, kisgyerekeink vannak” – magyarázta.

A lap felhívta a figyelmet, közel sem az egyetlen oktatási intézményről van szó, ahol probléma van az energiaárakkal, éppen ezért sok helyen igencsak spórolnak a fűtéssel. Az egyik pozsonyi anyuka felháborodásának adott hangot, mert egész héten hidegek voltak a radiátorok az iskolában. Éppen ezért felvette a kapcsolatot a regionális közegészségügyi hivatallal, a városrész vezetőségével és az igazgatónővel is. Az anyuka arra panaszkodott, hogy több gyerek is megfázással küzd az iskolában.

Peter Visolajský szakértő ugyanakkor cáfolja, hogy az alacsonyabb iskolai hőmérséklet okozza a gyerekek problémáját. Ellenkezőleg, veszélyesebbnek tartja, ha a termek túl vannak fűtve, és száraz a levegő. „Ilyenkor kiszárad a légutak nyálkahártyája, és megszűnik a természetes védelem, amely megvédi a gyermeket a fertőzésektől” – magyarázta, hozzátéve a gyermekek gyakoribb megbetegedésének oka elsősorban annak a számlájára írható, hogy miután elkezdődött az iskola, a gyerekek közel kerültek egymáshoz, a vírusfertőzések pedig könnyebben terjednek.

Peter Zmeko oktatásügyi elemző szerint ha az iskolák nem lesznek képesek biztosítani a fűtést, a távoktatás a kisebb rossz megoldás lehet. „Jobb, ha legálabb online tanulnak a gyerekek, mintha kéthetes szünetet rendelnének el” – mondta.


(HNonline.sk)