Radičovát kihallgatta a NAKA

2019. július 31. - 11:59 | Belföld

Iveta Radičová volt kormányfő délelőtt megjelent a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) pozsonyi központjában.

Radičovát kihallgatta a NAKA
Fotó: Noviny.sk

Az illetékes nyomozó a Radičová-kormány idején, 2010-2011-ben lezajlott főügyészválasztás vizsgálata kapcsán idézte be, mivel felmerült a képviselői szavazatok megvásárlásának gyanúja.

Radičová még a múlt héten azt nyilatkozta, soha nem volt gondja azzal, ha tanúskodnia kell valamilyen ügyben. "A főügyészségen történő változásért folytatott tíz hónapos küzdelem, a nehéz küzdelem, amit az akkori államfő megtetőzött egy alkotmányellenes döntéssel, annak bizonyítéka, hogy az egy fontos momentuma volt Szlovákia jövője építésének. Ma, tíz évvel később ez már nyilvánvaló, és én csak azt tudom, mondani, amit 2010-ben, amikor az egész helyzetet méltánytalannak, sőt, egyenesen cirkuszinak neveztem, ami a kormányzás szempontjából érdemtelen a polgárok bizalmára" - húzta alá Radičová.

A főügyészválasztás kapcsán indított büntetőeljárásról elsőként a Joj TV tájékoztatott a múlt héten.

A korrupcióról szóló információk Ján Kuciak gyilkossági ügyének a kivizsgálása során kerültek elő. Ezt Denisa Baloghová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője erősítette meg a múlt héten a TASR-nek.

„Az újságíró és jegyese gyilkossági ügyében folytatott vizsgálat során a NAKA nyomozói olyan új információk birtokába jutottak, amelyek indokolttá teszik, hogy kenőpénz elfogadása miatt büntetőeljárás induljon a főügyészválasztással kapcsolatban” – közölte Baloghová.

A TV JOJ információi szerint Martin Poliačikot, az SaS egykori képviselőjét az ügy kapcsán három óráig vallatták. Bugár Bélát, aki a Radičová-kormány idején is a koalíció tagja volt, egyelőre nem kereste meg a NAKA.

A nyomozás kapcsán gyakran emlegetik az ún. Sasanka-ügyet, mely arról szólt, hogy egy kiszivárgott felvételen Richard Sulík a főügyészválasztásról társalog Marian Kočnerrel.

"Kíváncsi vagyok, főleg arra, amikor Kočner beszélt Richard Sulíkkal, talán ez ügyben is előkerültek új információk. Kíváncsi volnék, mennyibe kerül egy képviselői szavazat" - reagált Bugár.

A Radičová-kormány idején járt le Dobroslav Trnka főügyészi mandátuma, és ugyan volt rá javaslat, hogy újraválasszák, de a parlament hosszú huzavona és trükközés útján Jozef Čentéšt választotta meg, akinek a kinevezését viszont Ivan Gašparovič egykori köztársasági elnök halogatta, majd tagadta meg. Ez utóbbi cselekményt az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette, csakhogy addigra a Radičová-kormány megbukott, az egyszínű Fico-kormány pedig megválasztotta Jaromír Čižnárt főügyésznek, akit Gašparovič halogatás nélkül kinevezett. Čentéšnek 60 ezer eurós kártérítést ítéltek meg.

(Noviny.sk)