Radikális változás az iskolabüfékben: tiltólistára kerülnek azok az ételek, amikért a legtöbb gyerek rajong

2023. március 16. - 10:12 | Belföld

Radikális változással néznek szembe az iskolai büfék, ugyanis életbe lépett az új állami rendelet, amely meghatározza, mit árulhatnak és mit nem árulhatnak a diákoknak. A korlátozások az édességeket, a chipseket, illetve az olyan gyorsételeket érinti, mint a hot-dog vagy a hamburger – írja a TV Noviny.

Radikális változás az iskolabüfékben: tiltólistára kerülnek azok az ételek, amikért a legtöbb gyerek rajong
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Az iskolai büféket előszeretettel látogatják a diákok, de egyáltalán nem a zöldség vagy a gyümölcs miatt. Szerdától viszont életbe lépett az új állami rendelet, amely meghatározza, mi is kerülhet a büfék polcaira.

Az állam ilyen módon szeretné egészségesebbé tenni a kínálatot, és több teret akar engedni a gyümölcsöknek, joghurtoknak vagy a teljes kiőrlésű pékáruknak. A cukrozott üdítők, valamit a gyorsételek, köztük a bundáskenyér és a rántotta viszont tiltólistára került.

Az édességekkel és a chipsekkel kapcsolatban a rendelet megengedőbb, ha például a kínálat kevesebb mint felét képezik ezek a termékek, akkor árulhatják őket. A büféseknek tehát csökkenteniük kell az édességeket, és több zöldséget, illetve gyümölcsöt kell a polcokra tenniük. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy ezek iránt nem érdeklődnek a gyerekek, ezért a szemetesben végzik.

Az állam már hét évvel ezelőtt is próbálkozott hasonló bevezetésével, akkor viszont nagymértékű bírálat után a rendeletet visszavonták. Most az illetékesek nyugtatják a büféseket, adnak nekik bizonyos időt az átállásra.


(tvnoviny.sk)