Radioaktív anyagokkal üzletelő tagra csapott le a szlovák kommandó!

Egyszerre három helyen csapott egy összehangolt akció részeként a rendőrség elit alakulata a tátrai régióban.

Radioaktív anyagokkal üzletelő tagra csapott le a szlovák kommandó!
Fotó: TA3

TA3 arról informált, a rendőrség járt egy olasz állampolgárságú személy poprádi lakásában, valamint egy bírósági végrehajtó munkahelyén és családi házában Késmárkon. A hírtelevízió információi szerint a rendőrségi akció összefügghet valamilyen radioaktív anyagokkal kapcsolatos üzleteléssel.

Az olasz férfi az őrizetbe vett végrehajtó nő ügyfele, a rendőrség pedig már régebb óta gyanúsítottként kezeli adó- és járulékcsalással kapcsolatban, továbbá az említett veszélyes anyagokkal való kereskedelem ügyében is. Ez utóbbi pedig egészen Németországig nyúlik.

A TA3 úgy tudja, a szlovák rendőrség értékes információkkal látta el német kollégáit ez ügyben, amott pedig sikeresen foglaltak le 10 kilogrammnyi radioaktív anyagot, amelyet az egészségügyben is használnak, de például ún. piszkos bombák előállítására is alkalmas. Ezek olyan radiológiai fegyverek, melyek az ellenséget sugárzással támadják, például az ivóvíz- vagy élelmiszerforrások beszennyezésével. Potenciális pusztító erejük miatt ezeket a tömegpusztító fegyverek közé sorolják.

Miután a német rendőrségi akció sikerrel járt, a szlovák egységek is közbeléptek.

Daniel Džobanik eperjesi kerületi rendőrségi szóvivő kifejtette, hogy Késmárkon és Poprádon több helyen tartott házkutatást a rendőrség. "Büntetőeljárás indult nukleáris, radioaktív anyagok, magas kockázatú vegyi anyagok illegális előállítása ügyében" - szögezte le, ehhez pedig hozzájött még a pénzmosás gyanúja is. Egyéb információt a nyomozás jelenlegi szakaszában viszont nem nyújtanak.

(SME/TA3)

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.