Radon felmérést fognak végezni többek közt a Komáromi járásban is

2020. szeptember 22. - 09:15 | Régió

Október közepétől radon felmérésre kerül sor a Lévai, Komáromi és Nagytapolcsányi járásban.

A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által finanszírozott féléves projekt célja felmérni a radon térfogati aktivitását a légkörben.

A Nyitra megyei régiókat egy geológiai felmérés alapján válogatták ki. A valószínűsíthető legnagyobb radon kockázatot Léva peremterületein, Zsember községben, Komárom peremterületein, Gútán és Nagytapolcsányban (Topoľčany) mutatták ki. A radon felmérést tehát ezeken a területeken ajánlott végrehajtani. Erről a lévai városi hivatal tájékoztatott hétfőn.

A projekt keretében 150 családi házban terveznek elhelyezni 300 mérőműszert, melyek alkalmasak a radon térfogati aktivitásának kiértékelésére a beltéri levegőben. Hat hónap elteltével újabb 300 detektort terveznek elhelyezni további fél évre, hogy lefedjék a fűtési és a nem fűtési időszakot is. A városháza közleménye szerint TLD detektorokat is le fognak rakni, amelyek a gamma sugárzást mérik.

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal jelenleg önkénteseket keres. A felmérést csak olyan családi házakban végzik el, amelyek tartósan lakottak, és ahol legalább egy 18 évnél fiatalabb személy is lakik. Figyelembe fogják venni az épület korát is, valamint azt, hogy alá van-e pincézve, és hogy átépítették-e.

A regionális közegészségügyi hivatalok munkatársai minden egyes kiválasztott házban két detektort fognak elhelyezni, két külön helyiségben. Első körben 2020. október 15-ig kerül sor a műszerek telepítésére. A felmérés eredményeit a projekt lezárása után, egy év múlva ismertetik a lakókkal.


(TASR)

Címkék: radon, Komárom, Gúta