Ragyogott a szemük, hosszú idő után újra mosolyogtak: Csodát tettek az állatok a hospice-ban!

2022. augusztus 6. - 16:22 | Régió

Csodálatos pillanatokat okozott a trencséni Irgalmas Nővérek hospice betegeinek a Hipoško Polgári Társulás, amely egy lóval és egy kutyával látogatta meg az intézmény lakóit.  Az állatokkal való találkozás mindig rendkívül érzelmes a hospice lakói számára, és nagyon jótékony hatással van testi és lelki egészségükre. A hospice elmondása szerint az állatok simogatásakor a betegek szeme teljesen felragyog, és hosszú idő után mosoly jelenik meg az arcukon.

Ragyogott a szemük, hosszú idő után újra mosolyogtak: Csodát tettek az állatok a hospice-ban!
Fotók: Hipoško Polgári Társulás - Továbbiakért kattints!

„Amennyire én tudom, Szlovákiában senki nem visz állatokat hospice-ba. Ez a feleségemmel közös ötletünk volt” – mondja Miloš Karell (43), a Hipoško Polgári Társulás elnöke. „Külföldön már csinálják ezt, nálunk még nem. Amikor először jöttünk a hospice munkatársaihoz, nem tudták elképzelni, hogyan is nézne ez ki. Végül azonban mindenben megegyeztünk, és azok az érzelmek, amiket láttunk, egyszerűen hihetetlenek voltak” – árulta el Miloš.

Természetesen a hospice-nak megfelelően fel kellett készülnie az állatok látogatására. A személyzetnek ki kellett vinnie az ügyfeleket az épület elé az ágyukkal együtt, ahol egy ló és egy kutya már várta őket. Ezután gyengéd érintések, simogatás, ölelés és kedves szavak következtek. A látvány mindenki szemébe könnyeket csalt. Úgy tűnt, az állatok egy időre minden fájdalmat és szenvedést elfeledtettek a betegekkel. Az arcukon nyugalom látszott, a szemük ragyogott, mosolyogtak.

Ezt a terápiás módszert méltatja Ľubomír Šarközy, a hospice igazgatóhelyettese is. „E terápia hozzájárul a teljes kezelés sikerességéhez. Sokszor láthatunk olyan betegeket is mosolyogni, akiket már hosszú ideje nem, ez felejthetetlen élmény a számukra. Csak egy simogatás, és a betegek szeme felcsillan.“

Nemcsak a személyzetet és a betegeket, hanem magukat az állatokat is fel kell készíteni a terápiára.

(čas.sk)