Rájöhetünk, hogy Dunaszerdahelytől Pannonhalmáig is rengeteg az izgalmas látnivaló

2020. augusztus 6. - 13:26 | Régió

Csallóköz szíve – Pannontáj címmel kerül megvalósításra egy projekt, melynek kezdeményezője Dunaszerdahely városa, magyarországi partnere pedig a Pannontáj-Sokoró Közhasznú Egyesület, melynek 29 település tagja Győrtől délre, Pannonhalma környékéről. A projekt célja felhívni a figyelmet egymás értékeire, tudástárára.

Rájöhetünk, hogy Dunaszerdahelytől Pannonhalmáig is rengeteg az izgalmas látnivaló
Fotó: Pannontáj-Sokoró Natúrpark - Facebook

A projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapjának (KPA) keretében valósult meg, melyhez 47 476,43 támogatási összeget nyertek el a partnerek az Európai Regionális Fejlesztési Alapnak köszönhetően. Bemutatására szerdán került sor a dunaszerdahelyi városházán.

Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester elsőként arról ejtett szót, hogy a magyarországi natúrparkokhoz hasonló intézmény Szlovákiában nem létezik, noha igény volna rá, csupán regionális turisztikai szövetségek működnek. Bízik benne ugyanakkor, hogy a fenti projekt keretén belül együttműködő mindkét régió profitálhat ebből.

Székely Rita, a Pannontáj-Sokoró Közhasznú Egyesület elnöke a natúrparkok kapcsán kiemelte, hogy azok olyan képződmények, melyeken belül a lakosság, a vállalkozók, az önkormányzatok és a civil szervezetek összefognak, hogy azt a tájat, térséget, amiben élnek, megőrizzék, és bemutassák az odaérkezőknek. Magyarországon 16 natúrpark létezik, melyek az ország területének és településszámának 10%-át teszik ki.

Fotó: Paraméter

A kezdeményezést Lelkes Gábor projektmenedzser mutatta be, és elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy a szlovákiai turisták a határon túli látványosságok közül elsősorban a termálfürdőket látogatják, míg fordítva ez nem igaz, elsősorban a sport célú turizmus mozgatja meg őket. „A pályázat célja, hogy létrejöjjön egy élénkebb, színesebb hálózat a határ menti térségben élők közt” – vázolta fel a projekt lényegét Lelkes Gábor.

A projekt részeként kifejlesztenek többek között egy kétnyelvű, magyar-szlovák társasjátékot, melyen keresztül a két régióban élő gyerekek és felnőttek játékos keretek közt, kártyákon keresztül ismerkedhetnek meg az egyes régiók látványosságaival, természeti és kulturális kincseivel, értékeivel.

Dunaszerdahely kiad egy négynyelvű (magyar, szlovák, német, angol) idegenforgalmi tájékoztató anyagot, mely szintén a régió értékeit hivatott feltárni az ide érkező turisták előtt, és nemcsak Dunaszerdahelyen vagy a régióban, hanem Magyarországon is elérhető lesz.

A magyar fél a DS App mintájára fejleszt egy applikációt, mely a natúrpark 29 települését illetően tárja fel az érdeklődők előtt a térség kerékpár-útvonalait, látnivalóit. Az applikáció háromnyelvű, a magyar mellett szlovákul és angolul is hozzáférhető lesz.

A Tőkési-ág (Fotó: Cséfalvay Á. András)

A csallóközi régió iskolásai részt vehetnek a natúrpark által szervezett magyarországi vetélkedőn, valamint készül egy, a kerékpárturisztikai és környezeti nevelés népszerűsítését célzó kétoldalas leporelló.

A projekt záróeseményét a 2021 áprilisában megrendezendő Szent György-napokon tartják, mely alatt 3 napos közös szakmai programot valósítanak meg. Egy közös standon mutatják majd be a projekt fent említett eredményeit, valamint ugyancsak ismertetik a két régió turisztikai vonzerejét jelentő értékeket, egy konferencián is bemutatják azokat, valamint sor kerül egy kerékpártúrára Dunaszerdahelyen a natúrpark által vásárolt láthatósági mellényekben, ezzel népszerűsítendő a biztonságos közlekedést.

Lelkes Gábor kifejtette, hogy míg Szlovákiában a GDP csupán 3%-át teszi ki az idegenforgalom, addig Magyarországon ez az arány 6-7%, Ausztriában pedig 10%. Úgy véli, ha tanulunk szomszédainktól, akkor turisztikai fejlesztésekkel egybekötve a magyarországi szint elérhető.

(SzT)