Rajtár feljelentést tesz a Bonapartéval kapcsolatos állítólagos csalások ügyében

2018. július 12. - 14:38 | Belföld

Jozef Rajtár (SaS) ellenzéki képviselő csütörtökön feljelentést tesz a Bonaparte lakókomplexum négy lakásának átruházásával összefüggésben csalás gyanúja miatt. Az átruházások hátterében Ladislav Bašternák és Marian Kočner vállalkozók állnak.

Rajtár feljelentést tesz a Bonapartéval kapcsolatos állítólagos csalások ügyében
Fotó: TASR

Rajtár emlékeztetett: a Bonaparte komplexum építésével kapcsolatban, ahol Robert Fico, a Smer-SD elnöke is lakik, már 2016 májusában is tett egy feljelentést. A gyanú szerint az építkezéssel és a lakásátruházásokkal összefüggésben is jogosulatlan áfa-visszaigénylésekre került sor.

A képviselő elmondása szerint Bašternák és Kočner nevéhez is két-két lakás köthető, melyeket egymás után többször is átruháztak.

Két lakás először Viliam G., majd Ladislav Bašternák tulajdonába került. Ezt követően átruházták a vállalkozó egyik, LTB Rent nevű cégére. „Ez úgy működik, hogy először nagyon magas áron átruházod egy cégre. Ha a mi emberünk vagy, az adóhivatal kifizeti az áfa-visszatérítést, ezáltal a cég óriási pénzösszeghez jut. Ezt követően meg kell szabadulni a lakástól, mégpedig úgy, hogy a visszatérített összeget ne kelljen visszafizetni az adóhivatalnak. Ebben az esetben felbontották az adásvételi szerződést, és a lakásokat ismét átruházták Bašternákra, mint természetes személyre. Az LTB Rent azonban az áfát valószínűleg nem fizette vissza, a cég pedig szemétdombra került, ahogy Fico testvérének, Ladislavnak az egyik vállalata is” – fejtette ki Rajtár.

A képviselő állítása szerint Kočner szinte ugyanígy járt el a maga két lakásával. Felszólította a bűnüldöző szerveket, hogy lépjenek az ügyben. „Javaslom Baštrenák letartóztatását is, mivel újabb és újabb bűncselekményeket követ el” – figyelmeztetett Rajtár.

Ľubomír Galko, az SaS alelnöke ezzel kapcsolatban elmondta: Bašternák és Kočner esete megmutatta, hogy az ellenzék kitartó igyekezetének, melyet a polgárok tüntetésekkel támogatnak, van értelme. „Csak türelmesnek kell lenni, az eredmények aztán megérkeznek. Az igyekezet ahhoz vezet, hogy a tisztességes rendőrök, ügyészek és bírók felemelik a fejüket, és a törvénnyel összhangban végzik a dolgukat. Értékelni kell az ilyen embereket” – véli Galko, aki szerint kiemelten fontos, hogy a nyilvánosság álljon ki a közügyekben aktív, a közérdekért dolgozó emberekért, akiket a maffia megpróbál kompromittálni vagy eltávolítani. „Kočner és Bašternák ellen eljárás folyik. Ez fontos lépés, de továbbra is figyelemmel kell kísérnünk az eseményeket. Szorul a hurok, és érdekes lesz figyelni, ki mindenkinek a nyakán. Az SaS nevében nyilvánosan megígérem, hogy ha az SaS a választások után átveheti a felelősséget Szlovákiáért, olyan intézkedéseket fogunk hozni, melyek szabad kezet biztosítanak majd a nyomozóknak” – tette hozzá Galko.

TASR