Rajtárt és Blahovát meglepte, hogy Sulík távozásra szólította fel őket

Natália Blahovát, az SaS frakcióelnökét és Jozef Rajtár (SaS) parlamenti képviselőt meglepte, hogy Richard Sulík pártelnök a pártból való távozásra szólította fel őket. Mindketten az SaS "Demokratikus mag" nevű platformjának a tagjai.

Rajtárt és Blahovát meglepte, hogy Sulík távozásra szólította fel őket
Richard Sulík (TASR)

Sulík csütörtökön kijelentette: olyan jelöltlistát fog az ún. jelölőkongresszus elé terjeszteni, amelyen nem fognak szerepelni a Ľubomír Galko alelnökhöz és Jozef Rajtár képviselőhöz közeli emberek. A jelöltlista végső változatát várhatóan az október 5-re összehívott rendkívüli kongresszuson fogják jóváhagyni.

"Elszomorít minket az, aminek a tanúi vagyunk, hiszen el sem tudtuk volna képzelni, hogy a munka, amelyet eddig az SaS-ért végeztünk, egyszer majd úgy érjen véget, hogy a pártelnök az értékes tagokat távozásra szólítja fel. Nem ezt érdemeltük. Ezek az emberek tettek a legtöbbet azért a programért, amellyel az elnök most büszkélkedik"

– jelentette ki Blahová, rámutatva: a platform tagjainak távozásával a párt a teljes programját is elveszítheti.

Natália Blahová

"Ez a legrosszabb rémálmainkban sem merült fel" – fűzte hozzá.

"Meglepett minket, hogy Richard Sulík elfogadhatatlannak titulálta a platformunkat, sőt távozásra szólított fel minket" – mondta Rajtár. Blahovával együtt úgy vélik, Sulík felelőtlen lépései ellentétesek a jelenlegi ellenzék azon célkitűzésével, hogy a választások után egy jó és stabil kormányt hozzon létre.

Sulík csütörtökön arról is beszámolt, hogy felajánlotta Jana Kiššovának, az SaS alelnökének a jelöltlista harmadik helyét, ő azonban visszautasította azt.

"Azon a listán, amelyen nem lesznek rajta a maffia ellen küzdő legnagyobb harcosaink, én sem akarok szerepelni. Nem tudom, hogyan állíthatnánk, hogy őszintén akarunk harcolni egy oligarcháktól mentes, igazságos országért, ha az elnök elkergette a leghitelesebb harcosainkat”

– nyilatkozta Kiššová a TASR megkeresésére.

A "Demokratikus mag" alapító nyilatkozatát 26 képviselő írta alá. Blahová szerint Sulík mindnyájukat távozásra szólította fel. Kiššován, Galkón, Blahován és Rajtáron kívül a nyilatkozatot Vladimír Sloboda, Radoslav Pavelka és Renáta Kaščáková parlamenti képviselők is aláírták.

Jozef Rajtár

Rajtár elmondása szerint nem kaptak ajánlatokat más pártoktól, tekintve, hogy az SaS tagjai. Blahová a rendkívüli kongresszuson, amelyen várhatóan elfogadják majd a jelöltlistát, részt akar venni.

Az ún. jelölőkongresszusra október 5-én kerül sor Jasnán. Sulík bevallása szerint a kongresszus összehívására, melynek célja a választási lista jóváhagyása, a párttagok egynegyede kérte fel őt. A pártelnök hétfőn (szeptember 30.) fogja bemutatni a javasolt listát, melynek listavezetője ő maga lesz, a második helyen pedig Lucia Ďuriš Nicholsonová EP-képviselő szerepel majd.

TASR