Rajtaütött a NAKA a Kuciak-gyilkosság gyanúsítottjain, egykori rendőrt is őrizetbe vettek

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) munkatársai csütörtök reggel letartóztatták azokat a személyeket Gútán, akik Ján Kuciak és jegyese meggyilkolásával gyanúsíthatóak. Cikkünk folyamatosan frissül!

Rajtaütött a NAKA a Kuciak-gyilkosság gyanúsítottjain, egykori rendőrt is őrizetbe vettek
Fotó: Paraméter

"Jelenleg házkutatás folyik, több információval akkor szolgálunk, ha a helyzet azt lehetővé teszi" - tájékoztatott a rendőrség csütörtökön kora reggel a közösségi oldalán. 

A tvnoviny.sk értesülései szerint a rendőrség hajnali 4-től mozgott a gútai helyszínen, ahol később egy rendőrségi helikopter is feltűnt. A NAKA három utcában, a Harcsa utcában, az Erdő utcában és a Laco Novomeský utcában tartott házkutatást. A Harcsa utca egy része egészen a késő délutáni órákig le volt zárva.

A házkutatás egy 40 év körüli egykori gútai rendőrnél, bizonyos Sz. Tamásnál volt. Egy szemtanú szerint a gyanúsított kerékpáron próbált elmenekülni a hatóságok elől. A SME információi szerint a helyszínen nyolc embert vettek őrizetbe. A Markíza úgy tudja, a férfi korábban a komáromi rendőrkapitányságon dolgozott nyomozóként.


Sz. Tamás (Fotó: Facebook)

A gyanúsítottakat késő délutánig nem szállították el a helyszínről, a házkutatás délben is javában tartott még. A házba időközben beengedtek egy idősebb nőt, feltételezhetően az őrizetbe vett gyanúsított édesanyját – írja az aktuality.sk. A hírportál szerint a gyanúsított sógora és nővére is a helyszínen tartózkodott.

Információink szerint a gyilkosság fő gyanúsítottját 17 óra 40 perc környékén szállították el a rajtaütés helyszínéről, a Harcsa utcai házból. 

A férfit egy fehér furgonnal szállították el a helyszínről, a járművet pedig rendőri konvoj követte. Bővebben...

A rendőrségi akció röviddel 18 óra után ért véget, miután a rendőrautók fokozatosan elhagyták a Harcsa utcát. Bővebben...


Fotók: TASR/Rendőrség - további képekért kattints!

A Pluska tájékoztatása szerint az Sz. Tamásnál történő razziával egyidőben az unokatestvérénél, Miroslavnál is házkutatást tartott a NAKA.

Az aktuality.sk információi szerint a további gyanúsítottak monogramja: M. M., K. J., R. M., T. A.

A fő gyanúsítottak egyike, Sz. Tamás részt vett az Európai Biztonsági Akadémia kiképzésén, és fegyveres őrző-védő szolgálatot folytatott hajókon - derül ki az illető Facebook-profiljának adataiból.


Forrás: Facebook

Helyszíni információk szerint Sz. Tamás pár hónappal ezelőtt tért vissza Gútára, a Harcsa utcai házba, ahol szüleivel él. A Sme.sk úgy tudja, a gyanúsított édesanyja egészségügyi nővérként dolgozik egy helyi egészségügyi központban, édesapja pedig nyugdíjas építkezési vállalkozó.

A helyszínen úgy értesültünk, Sz. Tamás unokatestvérével egy bioboltot üzemeltetett a városban. A helyiek nem ismerik agresszív férfiként Tamást, de egyúttal nem is túl barátságos. A környéken élőknek nem tűnt fel, hogy a gyanúsított tavasszal hosszabb időre elutazott volna. Értesüléseink szerint már több mint egy éve nem dolgozott hajón.

A TV JOJ úgy tudja, a gyanúsítottak azonosítása során a nyomozók segítségére voltak az ellenőrzött számítógépek IP-címeiből származó információk, amelyekből kiderült, rákerestek Ján Kuciak házára a Google Street View segítségével.

A Főügyészség nem közölt bővebb információkat az üggyel kapcsolatban. A főügyész ezzel összefüggésben arra kéri az újságírókat és az érintettek hozzátartozóit, hogy korlátozzák a tájékoztatást annak érdekében, hogy ne akadályozzák a folyamatban lévő nyomozást. Elsődleges céljuk ugyanis a bűncselekmény felderítése, beleértve a gyilkosság megrendelőjének vagy megrendelőinek megtalálását. "Amint lehetővé teszi a szituáció, az ügyészség tájékoztatni fogja a nyilvánosságot" - közölte Andrea Predajňová, az ügyészség szóvivője.

Daniel Lipšic, a Kuciak család jogi képviselője arra kéri a nyilvánosságot, hogy legyenek bizalommal a nyomozás eredményét illetően.

„A nyomozói csapatban tapasztalt szakemberek dolgoznak, emellett az ügyet a Speciális Ügyészség két jól informált ügyésze felügyelte. Tudom, hogy az emberek általánosan szkeptikusak a biztonsági szervekkel kapcsolatban, de a bizalmukat kérem a nyomozás eredményét illetően“ – jegyezte meg Daniel Lipšic.

Az egykori belügyminiszter elmondta, nehéz úgy bűncselekményt elkövetni, hogy a tettes ne hagyjon semmilyen "elektronikus nyomot". Az utcák, az autópályák kamerákkal vannak felszerelve, és a mobiltelefon bármilyen használata is nyomot hagy. Hihetetlen mennyiségű adatot elemeztek ki a hatóságok, amiben nagy segítséget nyújtottak a külföldi partnerszervezetek, mint például az Europol is.

A cseh Respekt hírportál azt írja, a gyanúsítottak elfogásához hozzájárultak azok a felvételek, amelyeket egy amerikai műhold készített a gyilkosság idején a környékről.

A lap munkatársa szerint a véletlen műve, hogy a műhold éppen olyan pozícióban volt, hogy felhasználható képeket tudott készíteni. Ezeket a felvételeket az amerikaiak egy komoly tárgyalást követően a szlovák hatóság rendelkezésére bocsátották. Az újságíró úgy véli, nem szokványos eset, hogy a rendőrség műholdas felvételekkel dolgozzon. Az is segített a helyzeten, hogy a bűncselekmény Nagymácsédon, egy faluban történt, ahol nincs túl nagy mozgás. Ha ugyanez Pozsonyban vagy Prágában történt volna, a képek használhatatlanok lettek volna.

Mivel szándékos, kettős emberölés különösen súlyos bűncselekményéről van szó, a vizsgálóbírónak egészen pontosan 72 órája van arra, hogy döntsön az őrizetbe vett személyek előzetes letartóztatásáról. Bővebben...

Peter Pellegrini miniszterelnök a közösségi oldalán nyilatkozott a hírrel kapcsolatban. "Bízom benne, hogy sikerül felderíteni ezt a brutális tettet, valamint sikerül elfogni a megrendelőket, hogy többé ne húzza szét a társadalmunkat.“ Bővebben...

Denisa Saková belügyminiszter is megszólalt az üggyel kapcsolatban. „Információim szerint a rendőrség megközelítőleg 200 kihallgatást végzett el, több tucat szakértői véleményt adott ki, valamint további számtalan bizonyítékot ellenőrzött Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásával kapcsolatban. Köszönettel tartozom minden egyes rendőrnek, szemtanúnak és annak, aki segített az ügy felderítésében.“ Bővebben...

Andrej Danko házelnök a rendőrség intézkedését értékelte. „A rendőrség intézkedése egy ilyen brutális üggyel kapcsolatban is megmutatja, hogy Szlovákia nem egy működésképtelen lyuk. Bízom benne, hogy a gyilkosság valódi elkövetőit sikerült letartóztatni, valamint sikerül elfogni a megrendelőket is“ – nyilatkozta Danko.

Tibor Gašpar korábbi rendőrfőkapitány a történtekkel kapcsolatban a Szlovák Radióban nyilatkozott. Mint fogalmazott, a mai nap a bizonyítéka annak, hogy a nyomozás során semmilyen információt nem söpörtek a szőnyeg alá. "Ugyanazok az emberek végzik (a nyomozást), mint akkor, amikor még én voltam a rendőrfőkapitány. Ez annak a bizonyítéka, hogy független nyomozás folyik (...) Meddig akarunk kételkedni a rendőrségben?" - tette fel a kérdést a korábbi rendőrfőnök.

"Az elkövető már valószínűleg rács mögött van, de sokkal fontosabb, hogy mindannyian megtudjuk, ki volt a gyilkosság megrendelője" - reagált a történtekre közösségi oldalán Igor Matovič, az ellenzéki OĽaNO elnöke.

Richard Sulík, az SaS elnöke szerint Szlovákia számára fontos hír, ha bebizonyosodik, hogy a rendőrség a Kuciak-gyilkosság valódi elkövetőit fogta el. Emellett arról sem feledkezett meg, hogy odaszúrjon Ficónak és Kaliňáknak: lehet, hogy a nyomozásban történt előrelépés, de Ficónak és Kaliňáknak senki sem hisz. Bővebben...

„Ha a rendőrök tényleg Ján Kuciak és Martina Kušnírová gyilkosait kerítették kézre, akkor csak az a kérdés, milyen taktikát választanak, hogy kiszedjék belőlük a megrendelő nevét” - ezt Juraj Hrabko publicista jelentette ki csütörtökön a Tablet.TV adásában. Bővebbben...

Peter Bárdy, az Aktuality hírportál - amelynél korábban Ján Kuciak dolgozott - főszerkesztője elmondta, örülnek, hogy a rendőrség továbbra is nyomoz az ügyben, az pedig jó hír, ha megerősítik, hogy elfogták a gyilkosság elkövetőjét. „Várnunk kell a további információkra. Remélem, hogy a gyilkosság elkövetője és a megrendelője is rács mögé kerül” - nyilatkozta Bárdy.

„Sokkoltak az események, nincs semmilyen közelebbi információm. Tudom, hogy a gyerekeinket ez már nem hozza vissza. Bízom benne, hogy a rendőrségnek nemcsak az elkövetőket, de a megrendelőt vagy megrendelőket is sikerül elfognia“ – nyilatkozta Zlatica Kušnírová, Martina édesanyja.

Ján Kuciak édesapjának elmondása szerint nem volt meglepő számukra a hír a NAKA csütörtök reggeli akciójáról. „Sejtettük, hogy készülnek valamire. Azt azonban nem tudtuk, hogy pont ma várható. Észleltünk bizonyos jeleket“ – nyilatkozta az aktuality.sk-nak a meggyilkolt újságíró édesapja.

„A nyomozásban már régebben történt előrelépés, amely optimizmussal töltött el. A mai razzia annak a taktikai intézkedésnek a logikus kicsúcsosodása, amely során a rendőrség egy állítólagos szemtanúról készült fantomképet osztott meg“ – nyilatkozta Marek Vagovič, Ján Kuciak korábbi társa. Bővebben...

A gyanúsítottak őrizetbe vételéről több neves külföldi sajtó is beszámolt, mint például a New York Times vagy az Euronews. Az AP hírügynökség említést tesz arról, hogy a gyilkosság politikai válsághoz vezetett az országban, amely intenzív tüntetésekben, a rendőrfőkapitány lemondásában és a kormány bukásában csúcsosodott ki.

Mint ismeretes, Ján Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát február 21-én gyilkolták meg Nagymácsédon a saját házukban.
 

(TASR/SME/aktuality.sk/para)