Rakétákat lőttek Gázából, Izrael tüzérséggel válaszolt

2019. március 31. - 08:31 | Külföld

Öt rakétát lőttek ki Gázából Izraelre vasárnapra virradóra, utóbbi válaszul tankokkal lőtte a Hamász szélsőséges palesztin szervezet katonai állásait - közölte az izraeli hadsereg.

A rakéták becsapódásának nincsenek áldozatai. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy a Gázai-övezetet uraló Hamász állásaira mért válaszcsapás követelt-e áldozatokat.

A rakétakilövésre azután került sor, hogy palesztinok ezrei vonultak a gázai-izraeli határhoz szombaton a Hazatérés menete első évfordulóján, és összecsaptak izraeli katonákkal. Gázai források szerint négy palesztin - köztük két gyerek - meghalt, és mintegy százan megsebesültek.

Izraeli katonák könnygázt és éles lőszert vetettek be a határ túloldalán lévő tüntetők ellen. A izraeli hadsereg becslése szerint 40 ezren gyűltek össze, és kövekkel, kézigránátokkal, égő gumiabroncsokkal dobálták meg a katonákat.

A palesztinok azért tüntetnek, hogy visszatérhessenek azokra a jelenleg izraeli területekre, ahonnan a zsidó állam megalakulásakor felmenőik elmenekültek. A súlyos gazdasági problémák sújtotta Gázai-övezetben mintegy 2 millió palesztin él.

A tengerparti beékelődést 2007 óta a Hamász irányítja, amely a hatalomra kerülése óta két háborút is vívott Izraellel.


MTI

Címkék: Gáza, rakéta, Izrael