Rakétarajtot vesz a villanyszámla, Sulík szerint viszont nem kell drámázni

2021. augusztus 27. - 16:13 | Belföld

A villanyszámla jövőre havonta 3-4 euróval, éves szinten kb. 30-40 euróval lehet magasabb egy átlagos háztartás számára, Richard Sulík gazdasági miniszter a napok óta ragozott számokról is beszélt pénteki sajtótájékoztatóján.

Rakétarajtot vesz a villanyszámla, Sulík szerint viszont nem kell drámázni
Richard Sulík (Fotó: SITA)

Sulík saját becslése szerin kilowattóránként 1,5-1,7 centtel emelkedik majd az áram ára, a végszó azonban az Árszabályozási Hivatalé (ÚRSO). A miniszter emlékeztetett, hogy a világpiacon az elmúlt években megduplázódott az elektromos áram ára, és elkerülhetetlen, hogy erre a hazai piac is reagáljon.

Sulík szerint viszont nem drámai a helyzet, hiszen "csak a minimálbér 23 euróval emelkedik havonta". Emlékeztetett, hogy jelenleg 90 euróba kerül a piacon egy megawattóra, és ez alkotja a lakossági villanyáram árának 40%-át. A fennmaradó részt a disztribúciós illeték, illetve a rendszer működtetésének költsége teszi ki.

A miniszter figyelmeztetett arra is, hogy az elkövetkező hónapokban a kezdeti rakétarajt után stabilizálódhat, majd elkezdhet csökkenni az áram piaci ára.

Az energiaárak növekedését Sulík részben az előző, Robert Fico vezette kormányok számlájára is írja, melyek kedvezményezett vállalkozók számára alakítottak ki dotációs rendszereket a villanyáram beszerzési árán történő eladással, emellett pedig 400 millió eurós adósságot hagytak maguk mögött a disztribúciós társaságokkal szemben. Ez az adósság az rendszer működtetési költségeinek, illetve az energiaárak mesterségesen történt alacsony szinten tartása eredményezte.

(TASR)