Rákóczis tábor a szabadságharc jegyében Csiliznyáradon

2018. július 15. - 09:41 | Régió

Negyedik alkalommal rendezett a csiliznyáradi Rákóczi Szövetség nyári tábort gyerekeknek múlt héten, amelynek minden évben más témát adnak a szervezők. Az idei tábor az 1848/49-es forradalom és szabadságharc jegyében zajlott Csiliznyáradon.

Rákóczis tábor a szabadságharc jegyében Csiliznyáradon
Fotók: Lukács Végh Zsuzsa

„Annak okán is választottuk ezt a témát, mivel Szini Sebő Alajos honvéd alezredes, a szabadságharc egyik jeles alakja községünk szülötte volt, így rá is emlékezünk ezen a héten, illetve tisztelgünk emléke előtt” – mondta Nagy Gábor, a helyi Rákóczi Szövetség elnöke és a tábor vezetője. Az előző években volt már a Tündérkert, a magyar népmesék, illetve Mátyás király és Beatrix reneszánsz udvara a téma. „Minden évben próbálunk olyan történelmi és kulturális témát választani, amely a gyerekek számára ismert, de még közelebb szeretnénk hozni hozzájuk” – meséli Gábor.

Idén 58 gyerek érkezett a táborba, ennek a 85–90 százaléka visszajáró, sőt, volt olyan, aki az első tábortól kezdve minden évben jön, és akad, aki az első alkalommal még táborozóként, idén pedig már önkéntes felügyelőként vett részt. Van egy erős kemény mag, akik a faluból jönnek, de érkeztek gyerekek a környező falvakból, a Csilizközből, de például Dunaszerdahelyről és Nagymegyerről is. A korosztály a négy és fél évestől egészen a 13 évesekig terjed. A vezetők, az önkéntesek, a szakácsok, idén összesen huszonketten voltak. Ők a helyi Rákóczi Szövetség tagjai, a nyékvárkonyi Szent Jakab cserkészcsapat cserkészei és helyi önkéntesek.

Rengeteg programmal készültek a szervezők a gyerekeknek. Egy átlagos tábori nap reggel hétkor kezdődött, amikor az ébresztő után a szomszédos sportpályán a reggeli torna zajlott, majd a gyerekek megkapták a reggelit. Minden nap volt kincskeresés, amikor a kicsiknek a tábor területén meg kellett találniuk, amit a vezetők elrejtettek, legyen az bármilyen apróság. Szintén visszatérő program volt esténként a körjáték, amikor különböző népi- és cserkészjátékokat játszottak, és minden estét tábortűzzel zártak le. De ezeken kívül minden nap más és más programok várták a táborlakókat. „Hétfőn például parasztolimpiát rendeztünk, majd a csapatokat elküldtük faluportyára, ami annyit jelent, hogy a gyerekeknek különböző feladatokat kellett teljesíteniük a községben. Olyan egyszerű teendők voltak ezek, mint például, hogy meg kellett nézni, a helyi Jednota üzlet mely napokon van nyitva, illetve kellett készítenie a csapatnak a bolt előtt egy szelfit. De volt olyan is, hogy le kellett szólítani egy járókelőt és mosolygós napocskát rajzolni a kezére. Aztán délután itt volt Lapos János mentő tisztorvos, aki megmutatta a gyerekeknek a mentőfelszerelését, és elmagyarázta, milyen esetben mit kell tenniük. Késő délután Bukovics János mesélő érkezett Salgótarjánból, aki történeteivel kápráztatta el a gyerekeket” – sorolta a programokat a táborvezető.

Mindezek mellett nem maradhattak el a klasszikus sportprogramok sem, mint például a foci, hogy a gyerekek a felgyülemlett energiájukat le tudják vezetni. Volt szalmabálákból és fóliából készített parasztmedence, ahol jobb idő esetén a gyerekek felfrissülhettek. A szervezők két nagy kirándulást szerveztek, mégpedig kedden a Győri Állatkertet látogatták meg, illetve a Püspökerdei Kalandparkot, csütörtökön pedig a nagymegyeri termálfürdőbe látogattak el, ahol az ottani vezetőség ingyen biztosította számukra a belépőt, ezzel is támogatva a tábort. Persze nemcsak tőlük, de az önkormányzat és a szülők részéről is rengeteg támogatást kapunk, szóval ebből is látjuk, hogy van értelme a munkánknak.

A táborlakókat öt csoportra osztották, a rendezvény végén pedig összesítve a pontjaikat, amelyeket a versenyeken és az ügyességi játékokon szereztek kiderült, kik voltak a legügyesebbek. A legfiatalabb fiúk (4-6 éves) a Tüzérek, a Gáboráron csapatba a 6-10 éves fiúk tartoztak, a Markotányos együttesbe a 6-10 éves lányokat sorolták be. A Petőfi Sándor csoportba a 11 évestől idősebb fiúk, a Szendrey Júlia nevet viselő csapatba pedig a 11 évestől idősebb lányok tartoztak. Minden aktivitást pontoztak a vezetők, minden tevékenységért, a versenyeken elért eredményekért pontok jártak, és a végén az összesítésből kiderült, ki volt a legügyesebb. Plusz pontok jártak például az udvariasságért és a segítőkészségért, ilyen módon próbálták a gyerekeket nevelni. Idén a legaktívabb és a legügyesebb csapat a Markotányos lányok együttese lett, de a többiek sem búslakodtak, hiszen hatalmas élményekkel térhettek haza.

(alsa)