Rákok és halak ezrei pusztultak el a Dunán, és senki nem vállalja a felelősséget

2021. augusztus 4. - 17:10 | Régió

Folyami rákok és halak ezrei pusztultak el a Dunán Gútor és Somorja környékén, pontosabban a Körtvélyesi-víztározó közelében - adta hírül a Denník E.

Rákok és halak ezrei pusztultak el a Dunán, és senki nem vállalja a felelősséget
A Denník N kollázsa Marek Kovačovič fotóiból

A természeti katasztrófának is nyugodt szívvel nevezhető történés oka az lehetett, hogy a vízgazdászok letesztelték a bősi vízerőmű felújított kamráját, és emiatt drasztikusan, akár két méterrel is lecsökkent a vízszint a felvízcsatorna erőmű feletti szakaszán.


A Duna vize a dunacsúni duzzasztómű előtt egy víztározóban gyűlik, mely az erőmű felvízcsatornáját látja el vízzel. A Szemet (Kalinkovo) és Gútor partjánál fekvő, egészen Somorjáig lenyúló Körtvélyesi-víztározót művileg hozták létre, de ettől függetlenül nagyon fontos helyszín a költöző madarak számára, amelyekből a téli időszakban akár 100 ezer is tartózkodhat itt.


Bár pár nappal korábban tájékoztatták az intézkedésről az illetékeseket, mégsem tett senki semmit annak érdekében, hogy elkerüljék vízi élőlények pusztulását. Most pedig, hogy a döglött halak, rákok és kagylók tetemét a partra mosta a víz, az esetért senki nem vállalja a felelősséget - derül ki a Denník N riportjából.

"Horror, ami történt. Halak és élőlények teljes generációja pusztult ki"

- állítja látszólag minden túlzás nélkül Peter Božík, a Szlovák Horgászklub (SRK) elnöke. Amikor a vízszint lecsökkent, Körtvélyesnél akár gyalog is át lehetett jutni a madárszigetre. A halak és a rákok víz nélkül maradtak, konkrétan megfőttek a napon, majd amikor a vízszintet újra felemelték, a folyó kimosta a tetemeket a partra. Ezeket kedden Gútor és Somorja közelében kb. hat kilométeres sávon lehetett megfigyelni.

A katasztrófáért egyelőre senki nem vállalja a felelősséget. A Vízgazdálkodási Építővállalatnak senki nem jelentett rák- vagy halpusztulást, az állami cég illetékesei a Denník E riporterétől hallottak először az esetről, és az Állami Természetvédelem sem foglalkozott még a helyzettel.

A horgászterületet és ezzel együtt a halállományt kezelő Szlovák Horgászszövetség (SRZ) még csak nem is válaszolt a lap megkeresésére, ahogy a Duna menti ligeterdők természetvédelmi terület kezelésével megbízott állami szerv vezetőit sem sikerült elérni.

(Denník E)