A rákszűrésen való részvételre buzdít az Onkokontrola kampány

2023. szeptember 28. - 17:34 | Belföld

Egyre nő a rákos megbetegedések száma. Kevesen vesznek részt a megelőző szűrővizsgálaton, pedig ezzel időben diagnosztizálható a betegség.

A rákszűrésen való részvételre buzdít az Onkokontrola kampány
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Az Onkokontrola kampány a méhnyak-, az emlő-, a vastagbél- és a végbélrákszűrésen való részvételre buzdítja a lakosokat – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Michal Palkovič egészségügyi miniszter.

„A kampány arra ösztönzi az embereket, hogy vegyenek részt három szűrővizsgálaton. A kampány részeként az onkokontrola.sk weboldalon külön internetes portál indult"

- tette hozzá a miniszter, és elmondta, további információkat tudhatnak meg az érdeklődők az egyes szűrésekről.

A kampány részeként a rendelőkben szórólapokat helyeztek ki, valamint a televízióban és a rádióban is tájékoztatnak a lehetőségről. Az egészségügyi minisztérium, az egészségbiztosítók, a betegeket képviselő szervezetek és az országos onkológia intézet is támogatja a kampányt.

Palkovič elmondta, a szűrővizsgálaton idejében felismerhetők az egészségi problémák, ezért arra biztatja az embereket, vegyenek részt a szűrésen. A miniszter tájékoztatása szerint jelenleg nem nagy érdeklődés.

„A megelőzést egyelőre nem tartja fontosnak a társadalom, inkább a mér meglevő problémák megoldására helyezzük a hangsúlyt, ahelyett, hogy megelőznénk őket. Nagyon kevesen vesznek részt a megelőző vizsgálatokon, átlagosan körülbelül a lakosság tíz-tizenhárom százaléka"

– közölte.

Monika Jankechová, a minisztérium államtitkára figyelmeztetett, hogy a megelőzés jobb, mint az utólagos diagnózis vagy kezelés. Alena Kállayová, a Ružová stužka és az Europa Donna Slovakia szervezet munkatársa elmondta, hogy a betegeket képviselő szervezetek is terjeszteni és népszerűsíteni fogják az Onkokontrola kampányról szóló információkat.

TASR

Címkék: rákszűrés