A raktáron lévő antigéntesztek legalább 2022-ig felhasználhatók

2021. július 7. - 07:39 | Belföld

Az Állami Tartalékalap raktáraiban található antigéntesztek lejárati ideje 2022, illetve 2023. Erről Zuzana Eliášová, a Szlovák Egészségügyi Minisztérium szóvivője tájékoztatta a TASR hírügynökséget kedden. Hozzátette: ezeket a teszteket arra az esetre tették félre, ha ismét romlani kezdene a járványhelyzet.

A raktáron lévő antigéntesztek legalább 2022-ig felhasználhatók
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Natália Petríková, a tartalékalap munkatársa megerősítette, hogy az állami raktárakban 12 millió antigénteszt található.

Az egészségügyi tárca közleménye szerint jelenleg 120 mobil mintavételi helyen biztosítják a PCR-tesztelést országszerte. A tesztelőpontokon naponta 30 000 személyt képesek letesztelni.

"A járványügyi helyzet romlása esetén a minisztérium 24 órán belül képes lenne 200-ra növelni a PCR-tesztelőpontok számát" - közölte a szóvivő, hozzátéve: javallat esetén a teszt ingyenes. Eliášová szerint alternatív megoldás lehet a 76 mobil tesztelő egység.

Az antigéntesztelés már nem ingyenes. A tesztelőpontok listája megtalálható az egészségügyi tárca honlapján. Az előzetes tervek szerint a gyógyszertárakban is lehet majd abszolválni az antigén szűrővizsgálatot.


TASR