Ramatyul néz ki a töltés a bősi vízerőmű egyik szakaszán, de pánikra semmi ok!

Egy olvasónk hívta fel rá a figyelmet, hogy megsérült a töltés a bősi vízerőmű egyik szakaszán.

Ramatyul néz ki a töltés a bősi vízerőmű egyik szakaszán, de pánikra semmi ok!
Olvasói felvételek

A fenti fotók a Bős és Bodak közti szakaszon, Királyrétnél készültek. Olvasónk elmondása szerint a vízerőmű töltésénél sétált, amikor felfigyelt a megrongálódott szakaszra. Mint mondja, ennek már jó pár napja, és azóta sem történt előrelépés.

Felvettük a kapcsolatot a Bősi Vízerőmű igazgatójával, hogy megtudjuk, milyen jellegű meghibásodásról van szó, és az milyen mértékben jelenthet veszélyt a környező településekre nézve. Stanislav Fialík érdeklődésünkre közölte, két héttel ezelőtt, az egyik ellenőrzésük során vették észre, hogy megsérült az aszfaltbeton burkolat a balesetet szenvedett hajók számára fenntartott menedékhelynél. Ezt az objektumot utólagosan építették ki és elsősorban azt a célt szolgálja, hogy amennyiben a hajó süllyedni kezdene, azt ide navigálják, ahol az objektum alsó részén egy plató megakadályozza, hogy a mélybe süllyedjen.

Az igazgatótól megtudtuk, az objektum a gát jobb oldalán található, kavicsos homokból tevődik össze, amelyet biztonsági elemmel, aszfaltbeton tömítéssel is elláttak. Ez a töltés teljes hosszában húzódik. Az aszfaltréteg azt a funkciót szolgálja, hogy a víz ne moshassa ki a sódert, ez a réteg azonban nem befolyásolja a töltés stabilitását.

Az állandó hullámverés és a fagyok hatására ez az aszfaltbeton réteg megtört a töltés bizonyos szakaszán, ez látható az olvasói fotókon is.

„A megrongálódott részt, amely elsősorban esztétikai funkciót szolgál, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP, š.p.) munkatársai ezen a héten (42.) stabilizálni fogják, hogy ne essen szét még inkább. A javítási munkálatok első fázisában zúzott követ fognak használni, amelyet betonkeverékkel stabilizálnak majd” – pontosította.

Mint megtudtuk, pánikra semmi ok, a meghibásodás miatt ugyanis semmilyen veszély nem leselkedik a vízerőmű közelében élőkre.

„Biztosítunk mindenkit arról, hogy a töltés ezen része és annak javítása sem jelent semminemű veszélyt a környező települések lakosaira nézve, hiszen a megrongálódott rész alatt teljes értékű aszfaltbeton védőréteg található.”

Az érdekesség kedvéért Stanislav Fialík megjegyezte, hogy a bősi vízerőmű közel 27 éves üzemideje alatt egyszer sem kellett igénybe venni az említett objektumot.


(fl)