Rangos elismerésben részesült a Pozsonyi Kifli PT és Janko Lehotský

2019. február 18. - 10:58 | Kultúra

Személyiség kategóriában Pozsonyi Áfonya – Július Satinský-díjjal (Bratislavská čučoriedka – Cena Júliusa Satinského) tüntették ki szombaton, a Vigadóban (Reduta) tartott Pozsonyi bálon Janko Lehotský énekest és zeneszerzőt. Az Eszme-Tett kategóriában a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás nyerte el a rangos kitüntetést a régi Pozsony kulturális és történelmi örökségének megőrzése terén kifejtett tevékenységéért.

Rangos elismerésben részesült a Pozsonyi Kifli PT és Janko Lehotský
KOrpás Árpád, a Pozsonyi Kifli PT alelnöke

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás 2010-ben alakult meg azzal a céllal, hogy megőrizze Pozsony történelmi és kulturális értékeit, továbbá értékes és érdekes információkat és ismereteket adjon át a következő generációknak. A társulás egy háromnyelvű portált működtet, ezen kívül létrehozta és folyamatosan bővíti a Pozsonyt ábrázoló régi képeslapok és fényképek internetes adatbázisát is.

A civil kezdeményezés munkatársai rendszeresen szerveznek tematikus honismereti előadásokat és pozsonyi sétákat. A társulás aktívan részt vesz a város közös örökségének megőrzésében is, kiemelkedő fontosságú dokumentumok digitalizálása, adatbázisok létrehozása és virtuális kiállítások készítése által.

A Pozsonyi Kifli PT-hez köthető továbbá a Pozsonyi mesék könyvsorozat, amely a városhoz kötődő híres személyiségek életét mutatja be az olvasóknak. Jelent már meg mesekönyv többek között Kempelen Farkasról, Bartók Béláról és Lechner Ödönről is, akinek az egyik legnépszerűbb munkája a pozsonyi Kék templom.

(TASR/para)

Címkék: pozsonyi kifli