Rangos osztrák állami kitüntetést kapott Németh Ilona

A dunaszerdahelyi születésű Munkácsy-díjas képzőművészt, Németh Ilonát a héten osztrák érdemrenddel tüntették ki.

Rangos osztrák állami kitüntetést kapott Németh Ilona
Fotók: Tomáš Halász

A képzőművész tudományi és művészeti tevékenységéért kapta meg a rangos elismerést, amelyet Helfried Carl osztrák nagykövettől vehetett át.

Németh Ilona a Paraméter érdeklődésére elárulta, nagy meglepetésként érte a kitüntetés: „Egyáltalán nem számítottam rá, egyrészt azért, mert egyébként sem számítottam soha semmilyen kitüntetésre, de arra, hogy Ausztriából ér egy ilyen megtiszteltetés, egyáltalán nem gondoltam. Egy hónappal ezelőtt kérdezte meg tőlem az osztrák nagykövet, hogy ha kapnék kitüntetést az osztrák államelnöktől, elfogadnám-e. Ekkor ért a meglepetés. ”

A nagykövetség szerint Németh Ilona jelenleg egyike a legeredetibb személyiségeknek a szlovákiai művészeti életben. „A műveiben részletesen vizsgálja a mélyen legyökerezett identitásmintákat, és ezáltal hozzájárul a közép-európai társadalom realitásáról való reflexióhoz” – áll a nagykövetség indoklásában.

A kitüntetést olyan személyek kapják meg, akiknek tudományi és művészeti tevékenysége Ausztriához kötődik. „Az indoklásában az áll, hogy a régióért elvégzett kulturális tevékenységemért ítélték oda a kitüntetést. Két évvel ezelőtt csináltunk egy nagy kiállítást a bécsi művészeti fesztivál keretén belül, amelynek címe Universal Hospitality, tehát univerzális vendégszeretet volt. A kiállítás részben a nacionalizmussal, részben pedig a menekültkérdéssel foglalkozott. Itt nem képzőművészként, hanem kurátorként szerepeltem. Tavaly pedig volt egy vonat-projekt, amelyben művészként vettem részt, majd egy performansz formájában többször is megismételtük Bécsben és Pozsonyban” – nyilatkozta Németh Ilona.

A Munkácsy-díjas képzőművész legutóbbi hazai nagykiállítása, az Eastern Sugar nagy sikert aratott, a hazai cukorgyárak megszűnésére reflektáló kiállításért a szakmai zsűri Németh Ilonának ítélte oda a Tatra banka képzőművészeti fődíját, amivel az év legjobb kiállítását jutalmazta.

„A következtő kiállításom a tervek szerint Selmecbányán lesz, ami idén kiemelt kulturális helyszín Szlovákiában. Jelenleg egy horvátországi felkérésre készülök, valamint a cukorgyár témáját is folytatnám könyv formájában, ezzel kapcsolatban pedig egy nemzetközi csapattal és több szakértővel szeretnék együttműködni, hogy különféle szempontokból gondolkodjunk el a témáról” – vázolta a jövőbeli terveket.

A tudományi és művészeti tevékenységéért 2005-ben Václav Havelt, korábbi cseh köztársasági elnököt, 2018-ban pedig Peter Dvorský szlovák operaénekest tüntették ki osztrák érdemrenddel.


(fl)