Raši szerint Matovič távozása az egyetlen megoldás arra, hogy Szlovákia kilábaljon a válságból

2022. október 2. - 12:56 | Belföld

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter leváltása az egyetlen megoldás arra, hogy Szlovákia kilábaljon a krízisből – jelentette ki Richard Raši (Hlas) parlamenti képviselő vasárnap a TA3 V politike című műsorában. Peter Kremský (OĽaNO) szerint a Matovič, valamint korábban a Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter elleni bizalmatlansági szavazás elveszi a teret a törvények jóváhagyásától a parlamentben.

Raši szerint Matovič távozása az egyetlen megoldás arra, hogy Szlovákia kilábaljon a válságból
Fotó: TASR

Az OĽaNO képviselője szerint az ellenzéknek nem lesz elég szavazata kedden ahhoz, hogy leváltsa Matovičot. „A fő kérdés, hogy melyik oldal mezét viselik majd a Tomáš Taraba köré csoportosuló képviselők” – mondta Raši, aki szerint Szlovákiában az emberek többsége Matovič távozását kívánja.

Az energiaválsággal kapcsolatban Kremský elmondta, a koalíciónak az az érdeke, hogy az energiaárak elviselhetők legyenek az emberek, az állami szektor és a vállalatok számára is. Hozzátette, az állami szektort és a vállalatokat érintő megoldások már úton vannak, míg a háztartások esetében árstopot vezetnek be. Rámutatott, hogy a parlament már elfogadta a krízistervet, amivel az állam a legszélsőségesebb esetben a Szlovákiában termelt áramhoz folyamodhat. Raši szerint a koalíció eddig csődöt mondott a krízis kezelésében.

A Hlas képviselője szerint az orvosok tömeges felmondásával fennáll a szlovák egészségügy összeomlásának a veszélye. „A járványidőszakban jelentősen romlott a helyzet az egészségügyi piacon, amikor Európában szó szerint harcolni kezdtek az egészségügyi alkalmazottakért. Az országok erre úgy reagáltak, hogy elkezdték növelni a fizetéseiket” – mondta Raši. Kremský fontosnak tartja, hogy az egészségügyi miniszter tárgyaljon a szakértőkkel, és együtt keressenek megoldást. Úgy tudja, hogy ez folyamatban is van, a problémát viszont a szakszervezetek folyamatosan változó feltételeiben látja.


TASR/para