A rasszizmus beszüntetését követelte több száz brit zenész

2020. augusztus 3. - 08:48 | Kultúra

A rasszizmus beszüntetésére szólított fel nyílt levelében vasárnap a brit zenei élet több mint 700 képviselője, köztük James Blunt, Lewis Capaldi, Rita Ora, Goldie, Niall Horan, a One Direction énekese és Nile Rodgers producer.

A rasszizmus beszüntetését követelte több száz brit zenész
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

"A diszkriminációra és túlkapásokra a csend nem lehet válasz"

- írták a The Sunday Times brit vasárnapi lapban közzétett levelükben, amely több mint négy évtizeddel az után látott napvilágot, hogy 1976-ban brit zenészek összefogtak Rock Against Racism - rockkal a rasszimus ellen - mottóval az egyre növekvő idegengyűlölet ellen.

Levelük részét képezi annak az egyre növekvő világméretű mozgalomnak is, amely a rasszizmus ellen erőteljes fellépést követel az után, hogy májusban Minneapolisban rendőri erőszak következtében meghalt az afroamerikai George Floyd.

"A rasszizmus valamennyi formájának azonosak a gyökerei, a tudatlanság, az oktatás hiánya és a bűnbak keresés. Mi, a brit zeneipar képviselői büszkén egyesülünk, hogy felerősítsük hangunkat, felelősséget vállaljunk, felszólaljunk és szolidaritást vállaljunk"

- fogalmaztak.

A levél az után született meg, hogy a brit rappert, Wiley-t kitiltották a héten közösség médiából, mert több antiszemita bejegyzést közölt a Twitteren.

A levelet aláírták zenei menedzserek, ügynökségek és kiadók, köztük az EMI, a brit Sony Music és a brit Warner Music képviselői is.

(MTI)