Rasszizmus ellenes mezzel tiltakoznak a hétvégén a német labdarúgó harmadosztályban

2020. február 21. - 15:53 | Sport

A német labdarúgó-bajnokság harmadosztályának hétvégi mérkőzésein a játékosok rasszizmus ellenes mezt viselve tiltakoznak a hanaui fegyveres vérengzés, illetve a bajnokságban egy hete történt rasszista eset ellen.

A német szövetség (DFB) pénteki bejelentése szerint az osztály csapatainak jelentős része, valamint a játékoskísérő gyerekek és a játékvezetők is "piros lapot a rasszizmusnak" feliratú mezben sétálnak ki a pályára. Ezt követően egyperces gyászszünettel és az emlékezés virágaival fejezik ki tiszteletüket a hanaui támadás áldozatai és családtagjai előtt.

Egy 43 éves férfi szerda este lövöldözni kezdett a Hessen tartományban található, mintegy 100 ezer lakosú Hanau egyik vízipipabárjában, és megölt négy embert. Ezt követően autójával Kesselstadt városrészbe hajtott, ahol megtámadott egy vegyesboltot, és egy autóra is tüzet nyitott. Itt öt embert gyilkolt meg. Áldozatai kivétel nélkül migrációs háttérrel rendelkeztek. Az elkövetőt a német szövetségi legfőbb ügyész "mélységesen rasszista" beállítottságúnak nevezte.

"Együtt kiállunk mindenkivel szemben, aki támadja az értékeinket" - fogalmazott Fritz Keller, a DFB elnöke azt követően, hogy múlt pénteken a Münster egyik szurkolója majomhangokat imitálva sértegette a vendég Würzburger Kickers védőjét, Leroy Kwadwót. A münsteri szurkolók erre "nácik haza!" felkiáltások kíséretében távozásra kényszerítették a provokátort.

Az elnök hozzáfűzte, lenyűgözőnek tartja a klubok és szurkolók reakcióját "a szégyenletes münsteri eseményre", illetve a hanaui támadásra, amelyet - mint hangsúlyozta - "közvetlenül a legmélyebb meggyőződésünk ellen intéztek".

MTI