Rasszizmus elleni emléknapot tartottak az osztrák parlamentben

2021. május 5. - 16:26 | Külföld

A rasszizmus és az erőszak elleni emléknapot tartottak szerdán az osztrák parlament két háza elnökségeinek rendkívüli ülésén a mauthauseni náci koncentrációs tábor felszabadulásának 76. évfordulója alkalmából.

A tavalyi évhez hasonlóan a koronavírus-járvány miatt a megemlékezést csak szűkebb körben lehetett megtartani.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő hangsúlyozta, hogy a felső-ausztriai Mauthausen amerikai csapatok általi felszabadításával az emberiség története egyik legnagyobb bűncselekményének vetettek véget. Fontosnak nevezte, hogy - mint fogalmazott - "világosan nemet mondjunk az önkényuralom minden megnyilvánulási formájára és ne legyünk elnézők a rasszizmussal és antiszemitizmussal szemben".

Wolfgang Sobotka, az osztrák törvényhozás alsóházának elnöke beszédében az antiszemitizmusnak a mindennapokban jelentkező formái elleni fellépésre szólított fel. Ausztriának - mint utalt rá - az antiszemitizmust tiltó szigorú törvénye van, az ország világos politikai irányvonalat követ e tekintetben és kialakult egy nemzetközi szövetség is az antiszemitizmussal szemben. "Ami hiányzik, az a zsidó- és a cigányellenességgel szembeni olyan társadalmi elkötelezettség, amely ott is megnyilvánul, ahol nincs büntetőjogi értelemben üldözendő cselekedet, ugyanakkor embereket ösztönzi arra, hogy aktívan szembeszálljanak az antiszemita nézetekkel" - hangsúlyozta Sobotka.

"Az auschwitzi és mauthauseni haláltáborok nem egy éjszaka leforgása alatt, hanem események láncolataként jöttek létre" - jelentette ki, hozzátéve: létrejöttüket sokak együttműködése tette lehetővé mindazzal, amit elkövettek, illetve amit elmulasztottak megtenni" - tette hozzá.

"Ami akkor történt, azzal most és a jövőben is tisztában kell lenniük az embereknek, különösen pedig a politikai döntéshozóknak" - fogalmazott Sobotka.

"Emlékeztetni, emlékezni, soha nem felejteni, ez a mi küldetésünk. A mi kötelességünk az emberiesség" - hangsúlyozta Pamela Rendi-Wagner, az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt elnöke.

Mauthausenbe és a hozzá tartozó 49 kisebb táborba csaknem 200 ezer embert internáltak, mintegy százezren haltak meg. Arról nincsenek pontos adatok, hogy hány egykori fogoly van még életben.

Az amerikai csapatok 1945-ben szabadították fel a tábort, a megemlékezést 1946 óta tartják.


(MTI)