Rastislav Káčer: Ne engedjük, hogy megismétlődjön történelmünk legsötétebb fejezete

2023. március 25. - 12:15 | Belföld

A gyűlöletbeszéd, a diszkrimináció és az antiszemitizmus most is belopja magát közénk. Ne engedjük, hogy történelmünk legsötétebb fejezete megismétlődjön. Ezt Rastislav Káčer, megbízott külügyminiszter jelentette ki, aki szombaton a Szlovákiából az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborba szállított zsidók első transzportja 81. évfordulójára emlékezett, és tisztelgett az áldozatok emléke előtt.

Rastislav Káčer: Ne engedjük, hogy megismétlődjön történelmünk legsötétebb fejezete
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A szlovák diplomácia vezetője az ország történelmének egyik legsötétebb fejezetének minősítette ezt az eseményt, és emlékeztetett arra, hogy a szlovákiai holokauszt tragédiája nem ezzel kezdődött és nem ért véget.

"A holokauszt tragédiáját annak idején a Ludak-rezsim indította el a társadalom megosztásával. Szisztematikus kampány volt, amelyet az állami propaganda táplált, amely az emberi természet leghétköznapibb impulzusait és elítélendő árnyalatait gerjesztette. Még ma is jelen vannak az előítéletek, a diszkrimináció, az antiellenesség „A szemitizmus és a gyűlöletbeszéd belopja magát közénk”

– mondta Káčer. Szerinte a mai társadalom is veszélyesen megosztott, és egyre nehezebb a kölcsönös párbeszéd.

"És pontosan ilyen helyzetben találnak termékeny talajra az összeesküvés-elméletek és a hamis propaganda" - jelentette ki.

Emlékeztetett arra, hogy a szlovák állampolgárok deportálása és az azt követő meggyilkolásaik is a "hazaszeretetet" és az ország iránti állítólagos szeretetet fitogtató kormányzati rezsim védnöksége alatt és áldásával történtek. Káčer felszólította a társadalmat, hogy ismerje fel a gyűlöletbeszéd veszélyét és azt, hogy az emberiség elleni bűncselekmények gyakran szavakkal kezdődnek. "Ne maradjunk csendben, ne ismételjük el ugyanazokat a hibákat. Ne higgyünk azoknak, akik állandóan hazudnak, és célpontot szabnak a különbözőségekből vagy a kisebbségekből" - tette hozzá.

Az első transzportból, amely ezer fiatal nőt és lányt szállított Kelet-Szlovákiából, mindössze 20 deportált maradt életben. Az első szállítási hullám 1942 októberéig tartott. A második Szlovákia megszállása és az Szlovák Nemzeti Felkelés leverése után kezdődött, és 1945 márciusáig tartott.

TASR/para