Rastislav Káčer szerint nehéz megérteni a magyarok oroszpártiságát, mert rosszak a történelmi tapasztalataik az oroszokkal

2022. október 18. - 08:10 | Belföld

Rastislav Káčer, szlovák külügyminiszter egy hosszabb interjút adott Rzeczpospolita nevű lengyel lapnak, ahol a miniszter többek között a magyarokról és azok vélt oroszpártiságáról, a magyar kormányról, és a közös magyar–szlovák történelemről is beszélt.

Rastislav Káčer szerint nehéz megérteni a magyarok oroszpártiságát, mert rosszak a történelmi tapasztalataik az oroszokkal
Rastislav Káčer (TASR)

A HVG által szemlézett cikkben a szlovák külügyminiszter felemlegeti, hogy ő öt évig élt Budapesten, és itt megtapasztalhatta a magyarok oroszellenességét. Szerinte mára, és ez a külügyminiszter szerint a magyar kormánynak köszönhető, a társadalom már másképp vélekedik az oroszokról. Arra a kérdésre, hogy mit szól a magyar kormány és a magyar társadalom oroszpártiságához, a miniszter így válaszolt:

"Érzelmileg nehéz megérteni. Mert a magyarok történelmi tapasztalatai az oroszokkal - és a szlovákok is részesei voltak ennek a történetnek - nem jók"

- fogalmazott Káčer.

A közös magyar–szlovák történelemről is kérdezték a külügyminisztert, aki egy ezeréves házassághoz hasonlította a két nemzet együttélését, ahol voltak jó és rossz dolgok egyaránt. Szerinte ez a "házasság" egyenrangú volt, és "ha ez nem lett volna, a szlovákok eltűntek volna".

Káčert Trianonról is kérdezték, aki elmondta, szerinte az esemény traumatizálta a magyarokat.

„A szlovákoknak, románoknak, Kárpátalja és a Vajdaság lakóinak azonban van oka enyhe paranoiára. Mert ha ránézünk a magyar miniszterelnök irodájára, ott egy hatalmas térképet látunk a történelmi Magyarországról (egyébként a térkép nem a Karmelitában, hanem a Lendvai utcai Fidesz-székházban van - szerk.). A bécsi és a berlini kancellári hivatalban nincs hasonló térkép. Jogunk van a paranoia magvához, a retorika miatt is. A határok ki vannak jelölve, bizakodva tekintünk a jövőbe”

– mondta.

(HVG, Rzeczpospolita)