Rászállt a NAKA Kočner rendőrségi emberére, Bödörre

2020. július 3. - 10:53 | Belföld

Egyre csak dagad a március eleje óta kipattant Állattenyésztő (Dobytkár) fedőnevű ügy, ami uniós támogatások szervezett lenyúlásáról szól. Nem babra megy a játék, eddig 10 millió euró kenőpénzt azonosítottak be a rendőrök. Most Nyitrán csaptak le a hatóságok.

Rászállt a NAKA Kočner rendőrségi emberére, Bödörre
Fotó: tasr

A hatóságok által állattenyésztőnek elkeresztelt akció keretében a NAKA korrupcióval és pénzmosással összefüggő ügyben vizsgálódik az Agrárkifizető Ügyökségnél (PPA) már több, mint negyed éve. Most ott tartunk, hogy a rendőrök megszállták a Bödör család nyitrai őrző-védő vállalatát, a Smerhez közel álló Bonult. Az Aktuality úgy tudja, hogy a nyomozók több személyt gyanúsítottak meg a korrupciós ügyben, köztük egy N.B. monogrammal jelzett alakot is. Ez a monogram megegyezik a kočneres ügyekből ismert Norbert Bödörével.

Április végén írtunk arról, hogy a Speciális Ügyészség javaslatára az illetékes bíróság úgy döntött, Martin Kvietiknek és Juraj Kožuchnak a rács mögött a helye az Agrárkifizető Ügynökséget érintő korrupciós ügy miatt. Ján Kožuch, az Agrárkifizető Ügynökség volt főnöke, valamint Martin Kvietik, a Slavia Capital befektetői társaság embere a rendőrség szerint összesen 924 ezer euró kenőpénzt fogadott el még az előző kormány ideje alatt. A két személy a földművelési minisztériumot márciusig irányító SNS-hez köthető.

Eugen Cimmerman, ismert nyitrai ügyvéd nem akart nyilatkozni a rendőrség legutóbbi akciójáról.

A Smerrel jó kapcsolatokat ápoló, az állami megrendelésekben lubickoló nyitrai Bonul őrző-védő vállalat tulajdonosának, Miroslav Bödörnek a fia. Ez a cég rengeteg állami megrendelést nyert az elmúlt években. A Threema nevezetű csevegő alaklamzásből kinyert kommunikáció alapján egyértelműnek tűnik, hogy a fiatalabbik Bödör kiterjedt kapcsolatai miatt összekötőként tevékenykedett a rendőrségi vezetés valamint Dušan Kováčik speciális ügyész, illetve Marian Kočner között.

A rendőrség 2019 májusában fért hozzá a kočneres Threema anyaghoz, amit aztán Ján Šanta ügyész fel is használt a Markíza televízióval szemben benyújtott, a gyanú szerint hamis váltók ügyében. A rendőrség szerint az is nyilvánvaló, hogy Bödör a hatóságok adatbázisához hozzáférve több ízben átvilágíttatott néhány személyt, és tájékoztatta a nagyvállalkozót különböző ügyekben - így a Kuciak-gyilkosság miatt - folytatott nyomozások állásáról.

A pénteki fejlemények azt támasztják alá, hogy az Állattenyésztő ügy nem csupán az SNS jelöltjeit érinti, hanem a kifizető ügynökség korábbi - 2012-2016 közti - időszakát is, amikor a Smer egyedül kormányzott. Ez függhet össze a rendőrség legutóbbi akciójával, ezért látogattak el a Bonul cégbe.

(Aktuality/para)