Ravasz Ábel szerint a kötelező előkészítő oktatás segíti a roma gyerekek beilleszkedését

2018. június 22. - 16:55 | Belföld

A belügyi tárca célja bevezetni a kötelező iskola-előkészítő oktatást öt éves kortól, amely elsősorban a marginalizálódott roma közösségekből származó gyerekeknek segítene beilleszkedni.

Ravasz Ábel szerint a kötelező előkészítő oktatás segíti a roma gyerekek beilleszkedését
Fotó: TASR

Ezt pénteken jelentette ki a poprádi járásbeli Szepesvéghelyen (Hranovnica) Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos. A községben jelenleg a romák részére létesített óvoda bővítésén dolgoznak, ahol a férőhelyek száma a közeljövőben 40-ről 90-re emelkedhet.

„Az iskolarendszer mindennek az alapja. Ha ezeket a roma gyerekeket be tudjuk vonni az iskola előtti nevelésbe, később jól tudunk majd együttdolgozni velük az alapiskolában is, ami növeli annak az esélyét, hogy a jövőben el tudnak helyezkedni, és az állam teljes értékű polgáraivá válnak. A kötelező iskola-előkészítő oktatás bevezetésével nekik akarunk segíteni” – szögezte le Ravasz.

Hozzátette: először arra van szükség, hogy az európai és állami források hatékony felhasználásával bővítsék az óvodák kapacitását. Ravasz kilátásba helyezte, hogy az oktatási minisztériummal közösen rövidesen kidolgozzák a vonatkozó törvényjavaslatot, amely 2020-ban lépne életbe. „Szükség van erre a két évre, hogy a községeknek és a városoknak legyen elég idejük a bővítésre” – tette hozzá a kormánybiztos, aki úgy becsülte, mintegy 10 000 új óvodai férőhely fog létesülni.

Az intézkedés a romákat érintené a legnagyobb mértékben, mivel jelenleg csupán minden harmadik roma gyerek jár óvodába. Az újítás ugyanakkor segítséget jelentene a nyugat-szlovákiai nagyvárosoknak is, ahol az óvodákban nincs elég férőhely, illetve a többi kisebbségnek, Ravasz szerint ugyanis az ország déli régióiban nincs elég nem szlovák tanítási nyelvű óvoda.

TASR