Ravasz: Fico a választások előtt ismét előhúzta a romaellenes retorikáját

2019. szeptember 5. - 20:00 | Belföld

Közelednek a választások, ezért Robert Fico ismét előhúzta a romaellenes retorikáját – közölte a közösségi oldalán Ravasz Ábel (Most-Híd) romaügyi kormánybiztos. Ezzel Robert Fico Smer-elnöknek arra az állítására reagált, mely szerint azokkal a kijelentésekkel, amelyekért elítélték Milan Mazurek (ĽSNS) volt parlamenti képviselőt, „szinte az egész ország egyetért”.

Ravasz: Fico a választások előtt ismét előhúzta a romaellenes retorikáját
Ravasz Ábel (TASR)

„Szomorú, hogy Szlovákia polgárairól azt gondolja, hogy olyan nézeteik vannak, mint Mazureknek és csoportjának, és sajnos saját magának is” – írta Ravasz. Ficót nem jogosítja fel az idegessége arra, hogy „nemzeti indulatokat gerjesszen”. A kormánybiztos szerint ez nem demokratikus, nem etikus és veszélyes is. „Viselkedjünk felelősségteljes 21. századi demokrata politikusként” – tette hozzá.

Fico kijelentéseit Natália Blahová (SaS) parlamenti képviselő is bírálta. Felszólította a bűnüldöző szerveket, hogy indítsanak eljárást Fico ellen. „Robert Fico a kijelentéseivel közvetett módon az elítéltnek ad igazat, és azt állítja, hogy igazak azok a kijelentések, amelyeket a Legfelsőbb Bíróság gyalázkodónak és fasisztának minősített. Ezért lépniük kellene a bűnüldöző szerveknek” – így Blahová.

Milan Mazurek (ĽSNS) azt mondta, amit majdnem az egész nemzet gondol – jelentette ki Fico a közösségi oldalán közölt videóban, miután a bíróság Mazureket nemzeti, faji és meggyőződésbeli hovatartozás miatti gyalázkodásért ítélte el. Fico azt állítja, hogy a bűnüldöző szervek és a bíróságok sokszor a sajtó nyomása alatt hozzák meg a döntéseiket, nem pedig a valós bizonyítékok alapján.

TASR