Ravasz József könyvbemutatója – tárlatnyitóval, muzsikával

2016. november 24. - 16:05 | Kultúra

November 23-án, szerdán, a nagymegyeri művelődési központ – kortárs roma irodalmi est keretében – egyszerre volt olyan könyvbemutató és tárlatnyitó színhelye, mely egy személyhez, az apácaszakállasi születésű, romológusként is ismert Ravasz József költőhöz kötődött. 

Ravasz József könyvbemutatója – tárlatnyitóval, muzsikával
Ravasz József (balról az első) (A szerző felvételei)

Ő volt az, aki az előcsarnokban, többek között Lojkovič Sámuelnek, a város polgármesterének és Polák Lászlónak, Ekecs-Apácaszakállas polgármesterének jelenlétében megnyitotta a nagymegyeri Mikóczy Dénes, a gombai Radics István és a magyarországi Pató Selam Életképek címmel rendezett képkiállítását, különösen részletesen ismertetve-elemezve az utóbbi festőművésznő, egyszersmind költő, író, szerkesztő pályáját. Közreműködött a művészeti alapiskola két tanára, Kovács Edit (hegedűn) és Lucia Kolenčíková (villanyzongorán).

Gútay László, az eseménynek otthont adó intézmény igazgatója ezután a nagyterembe invitálta a közönséget és a szereplőket, ahol cigányzenekar muzsikált, majd lassan megkezdődött Ravasz József új, magyar-szlovák nyelven megjelent verseskönyvének a bemutatója, melyet Pató Selam szerkesztett, lektorált, illusztrált. A kasza alá érett – Zrelé pod kosu című köteten, melyet a Szlovákiai Romák Író- és Művészeti Társasága adott ki, vezérfonalként húzódik a szerző származása, identitása, ragaszkodása a gyökerekhez. A beszélgető partnerek szerepét Hodossy Gyula, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke és Nagy Erika, a Társaság titkára töltötte be.

A helyi önkormányzat, az említett roma művészeti társaság és természetesen a városi művelődési központ által rendezett est Rigó Mónika fellépésével, valamint kisebb fogadással zárult.

(bodnár gy.)