Ravasz: A segítő foglalkozásoknak fontos szerepe van a roma közösségek életében

2019. március 14. - 20:31 | Belföld

Azokon a településeken, ahol segítő foglalkozások is működnek, nagymértékben javult a kommunikáció a roma közösségek és az önkormányzatok között – árulta el a TASR-nek Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos.

Ravasz: A segítő foglalkozásoknak fontos szerepe van a roma közösségek életében
Fotó: TASR

„Nő a foglalkoztatottság és a gyerekek teljesítménye az iskolában egyre jobb. Ez azokról a helyekről, ahol nincsenek segítő foglalkozások, nem mondható el" – mondta. A kormánybiztos elmondása szerint olyan területekről van szó, mint a szociális munkások terepmunkája, az egészségügyi szakemberek tevékenysége, az óvodai és iskolai asszisztensek munkája, a közösségi központok működése vagy a helyi civil szolgálatok.

„A segítő foglalkozásokra azért is szükség van, mert ezek a projektek a nagyszámú marginalizált roma közösségeket segítik több száz településen országszerte" – mondta, hozzátéve, hogy ezek a segítő foglalkozások a siker zálogai.

A kormány szerdán kapta meg a beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettesi hivatal anyagát, amely a segítő foglalkozások fenntarthatóságával foglalkozik, különös tekintettel a 2019-ben lezáruló projektekre.

A jelentésben az áll, hogy a segítő foglalkozásokkal kapcsolatos projektek közül hat jelenleg a megvalósítás második szakaszában, az előkészítő stádiumban van. „A legnagyobb kihívás ezekkel a projektekkel kapcsolatban az, hogy EU-s támogatásokból finanszírozzuk őket. 2019-ben ezeknek a projekteknek a második szakaszba kellene lépniük, ami adminisztrációs nehézségeket von magával" – mondta Ravasz. A projektek a 2014 és 2020 közötti programozási időszakból származnak, és összesen 130 millió euró nagyságú vissza nem térítendő pénzügyi eszközt ölelnek fel.


(TASR)